NaslovnaNAJNOVIJEAlarm na Zapadu! Kako je Putinu ovo uspelo?! Plan za slamanje Ukrajine...

Alarm na Zapadu! Kako je Putinu ovo uspelo?! Plan za slamanje Ukrajine počinje da se ostvaruje, ovaj proces više ništa ne može da zaustavi!

Sjedinjene Države su odbile da dodele dodatna sredstva Kijevu, a u Evropi stranke dolaze na vlast obećavajući da će prestati da ga finansiraju. Kako prenosi „Biznis insajder“, Vladimir Putin se dugo kladio da će podrška Zapada Ukrajini početi da jenjava, i izgleda da njegov plan počinje da se ostvaruje.

Kremlj je pozdravio vest, da je desno krilo Republikanske partije u Kongresu odbilo da dodeli više sredstava Ukrajini.

Portparol Kremlja, Dmitrij Peskov, nazvao je nastalu konfuziju, predznakom stvari koje dolaze- podrška Zapada Ukrajini, rekao je, počeće da jenjava. Kako piše „Business Insider“, analitičari su odavno zaključili da je to ključni element Putinovog plana- nastaviti borbu dok se Zapad ne umori od pomaganja Ukrajini.

U američkom Kongresu izbio je spor, oko novog paketa pomoći Ukrajini od više milijardi dolara. Ranije izdvojena sredstva pružila su ključnu podršku Kijevu u njegovoj borbi protiv Rusije.

Krajnje desničarska frakcija republikanaca izolacionista u Predstavničkom domu ne samo da se tome usprotivila, već je zbog toga čak i smenila predsednika Kevina Makartija.

Pentagon je uveravao da ima milijarde dolara unapred odobrene pomoći, ali pre ili kasnije to će nestati. Istovremeno, SAD su daleko od jedine zemlje u kojoj nastaje umor od Kijeva.

Prošle nedelje na izborima u Slovačkoj pobedila je partija „Kurs“ – Socijaldemokrate, koje obećavaju da će smanjiti podršku Ukrajini. U Nemačkoj popularnost dobija „Alternativa“, čiji lideri već dugo održavaju veze sa Rusijom, i takođe se protive pomoći Ukrajini.

Kako napominje autor članka, čak i ako evropska podrška ostane, biće teško nadoknaditi izgubljenu pomoć SAD evropskim saveznicima Kijeva. Ove nedelje je izašao čitav niz izveštaja sa istim lajtmotivom- zapadni saveznici su Kijevu već dali većinu onoga što su mogli.

Prema mišljenju analitičara, Putin se dugo kladio da će zapadna podrška Ukrajini pre ili kasnije presahnuti- porodični budžeti su teško pogođeni visokim troškovima goriva i inflacijom. Drugi analitičari veruju da bi likovanje Kremlja moglo biti preuranjeno.

Ankete pokazuju, da većina Amerikanaca i dalje podržava pomoć Ukrajini, iako među republikancima udeo pristalica Kijeva opada.

Belgijski analitički centar „Bruegel“, je u junu zabeležio da podrška Ukrajini u EU i dalje postoji, iako je zabeležen određeni pad. Međutim, u nestabilnom i nepredvidivom geopolitičkom okruženju, zapadnim liderima će biti teško očuvati podršku koja će omogućiti Ukrajini da nastavi svoju borbu.

Source link

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja