NaslovnaZDRAVLJEBol u stomaku, nadutost i gasovi su simptomi hroničnog stanja koje ne...

Bol u stomaku, nadutost i gasovi su simptomi hroničnog stanja koje ne smete da ignorišete! Stres je okidač, a evo šta možete da uradite

Sindrom nervoznih creva (engl. Irritable Bowel Syndrome – IBS) je hronično stanje koje pogađa digestivni sistem. Ovaj sindrom je često dijagnostikovan poremećaj, a karakterišu ga simptomi kao što su abdominalna bol, nadutost, gasovi, proliv i zatvor.

IBS je često povezan sa promenama u obrascima stolice i simptomima koji se javljaju tokom dužeg perioda vremena, obično najmanje šest meseci.

Evo nekoliko ključnih tačaka o sindromu nervoznih creva:

Nepoznati uzrok

IBS nema poznat uzrok, ali se veruje da brojni faktori mogu doprineti njegovom razvoju. To uključuje genetske faktore, stres, poremećaje crevne pokretljivosti i promene u crevnoj mikroflori.

Simptomi

Simptomi IBS mogu varirati od blagih do teških i uključuju bol u stomaku, nadutost, gasove, promene u stolici (proliv, zatvor), osećaj nepotpunog pražnjenja creva i često potrebu za odlaskom u toalet. Ovi simptomi mogu biti hronični i povremeno se pogoršavati.

Dijagnoza

Dijagnoza IBS se postavlja na osnovu kliničkih simptoma i isključivanjem drugih potencijalno ozbiljnijih stanja poput inflamatornih bolesti creva i celiakije. Lekar obično postavlja dijagnozu na osnovu medicinske anamneze pacijenta i fizičkog pregleda.


Foto: Shutterstock


 


 

Lečenje

IBS je hronično stanje koje se ne može potpuno izlečiti, ali se simptomi mogu upravljati. Lečenje obično uključuje promene u ishrani, kao što su isključenje određenih namirnica koje mogu pogoršati simptome, kao i upotrebu lekova za kontrolu bola i regulaciju crevne pokretljivosti. Takođe, terapija usmerena na upravljanje stresom može biti korisna, jer stres može pogoršati simptome IBS-a.

Ishrana i IBS

Pojedinci sa IBS-om često primećuju da određene namirnice, poput mlečnih proizvoda, pržene hrane, kofeina i alkohola, mogu izazvati ili pogoršati simptome. 

Kontrola simptoma

Pacijenti sa IBS-om mogu naučiti da prepoznaju okidače i razviju strategije za upravljanje simptomima. To može uključivati promenu ishrane, vežbanje, redovno spavanje i tehnike opuštanja kako bi se smanjio stres.

Važno je napomenuti da je IBS individualno stanje i simptomi mogu varirati od osobe do osobe. Lekar će zajedno sa pacijentom razviti plan upravljanja simptomima koji najbolje odgovara konkretnom slučaju. Ako sumnjate da imate sindrom nervoznih creva ili imate slične simptome, obratite se svom lekaru kako biste dobili pravilnu dijagnozu i lečenje.

Source link

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja