NaslovnaPLANETADrama! Zbog ove greške će leteti glave u Izraelu! Veliki propust tajnih...

Drama! Zbog ove greške će leteti glave u Izraelu! Veliki propust tajnih službi razgnevio narod, neko će biti debelo kažnjen!

Dok u Izraelu i dalje traju borbe izraelske vojske i Hamasovih militanata koji su probili barijere oko Gaze i ulazili u zemlju kako im se prohtelo, ubijajući civile u izraelskim gradovima, šefovi obaveštajne i obrambene zajednice našli su se pod paljbom pitanja o tome kako je do tog propusta došlo.

Pola veka od početka Jom Kipurskog rata 1973. godine, kada su izraelske snage bile zatečene sirijskim i egipatskim tenkovskim kolonama, čini se da je vojska ponovno uhvaćena na spavanju.

– Izgleda prilično slično onome što se dogodilo u to vreme. Kao što vidimo, Izrael je bio potpuno iznenađen vrlo dobro osmišljenim napadom – rekla je generalka u penziji, Giora Eiland, bivša čelnica izraelskog Veća za nacionalnu bezbednost.

Portparol vojske rekao je juče da će se kada bude bio trenutak razgovarati o obaveštajnim podacima, ali trenutno je fokus na borbi. 


Foto: Reuters


 


Izrael je oduvek smatrao Hamas svojim zakletim neprijateljem, ali otkako je naneo veliku štetu pojasu Gaze u desetodnevnom ratu 2021., Izrael je ponudio ekonomske poticaje, uključujući hiljade radnih dozvola koje su stanovnicima Gaze omogućile rad u Izraelu ili na okupiranoj Zapadnoj obali.

Poslednjih 18 meseci, dok je nasilje besnelo Zapadnom obalom, Gaza je bila relativno mirna, osim sporadičnih prekograničnih sukoba koji su uglavnom uključivali manji pokret Islamski džihad, a Hamas je uglavnom bio po strani. Desničarska vlada premijera Benjamina Netanjahua uvek se hvalila svojim sigurnosnim merama i beskompromisnim stavom prema palestinskim militantnim frakcijama, uključujući Hamas, koji kontroliše Gazu od 2007.

Obaveštajni propusti

Međutim, u subotu se izraelski sigurnosni aparat slomio pred stotinama Hamasovih naoružanih ljudi koji su probili sigurnosne ograde i raštrkali se po gradovima. “Ovo je bio obaveštajni neuspeh”, rekao je Jonathan Panikof, bivši američki obaveštajac za Bliski istok, prenosi Index.

– Bio je to bezbednosni propust, potkopavši ono što se smatralo agresivnim i uspešnim slojevitim pristupom Izraela prema Gazi – rekao je.

Izraelcima su slike mrtvih tela koja leže na ulicama ili gomila civila odvedenih u zarobljeništvo u Gazi bile šok.


Foto: Reuters


 


Više od 300 Izraelaca je ubijeno, a više od 1500 ranjeno, što je nezabeležen broj izraelskih žrtava u jednom danu. Vojska je pretrpela značajne gubitke, a palestinske militantne skupine izjavile su da su zarobile desetke vojnika.

Naoružani napadači takođe su zauzeli sigurnosne položaje, uključujući policijsku stanicu u južnom gradu Sderotu i Erez – granični prelaz visoke sigurnosti na kojem se nadgledaju ljudi, koji ulaze u Gazu i izlaze iz nje, prolazeći niz strogih kontrola.

– Planirali su ovo dugo. Očigledno se radi o vrlo koordiniranom napadu. Nažalost su uspeli da nas taktički iznenade i prouzrokuju razornu štetu – rekao je bivši izraelski savetnik za nacionalnu sigurnost Ejal Hulata. 

Source link

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja