NaslovnaPLANETA(FOTO/VIDEO) On stoji iza napada na Izrael: Jednooki vođa Hamasa, ostao bez...

(FOTO/VIDEO) On stoji iza napada na Izrael: Jednooki vođa Hamasa, ostao bez ruku i nogu, a zbog ovoga je izuzetnoo opasan!

Počelo je tako što je zloslutni glas naredio stotinama Hamasovih terorista preko granice da pokrenu žestok napad na Izrael u kojem je do sada ubijeno više od 800 Izraelaca.

Taj zlokobni glas, emitovan borcima širom Gaze, pripadao je jednookom terorističkom bosu Muhamedu Deifu (58), koji je godinama bio trn u oku Izraela uprkos nekoliko pokušaja atentata.

Deif se probio u redovima Hamasa i nekako preživeo pet pokušaja atentata, u kojima je ostao bez ruke i nogu i u kojima su mu ubijeni žena i dvoje dece.

A sada je Deif, koji je ranije pravio bombe, osmislio pažljivo planirani i smrtonosni napad na Izrael koji je iznenadio izraelske zvaničnike. On je naredio militantima da koriste eksploziv i buldožere da probiju ograde oko Gaze i propuste još stotine ljudi.

Deif je rođen u izbegličkom kampu u Kan Junisu 1965. godine kada je Gaza bila pod egipatskom kontrolom, ali je uspeo da se uzdigne u redovima Hamasa i naredi napad u subotu, najbrutalniji i najsmrtonosniji do sada.

Njegova sposobnost da preživi bezbrojne atentate i da nadmudri izraelsku vojsku dok naređuje pokolj civila i vojnika učinila ga je herojem među palestinskim militantima.

 

 

– Čak i pre toga, Deif je bio kao sveta ličnost i veoma poštovan i u Hamasu i od Palestinaca – rekao je za Fajnenšal tajms Mkhaimar Abusad, profesor politike na Univerzitetu El Azhar u Gazi.

Njegov poslednji napad na Izrael, koji je u razmerama neviđenim 50 godina, sada će ga pretvoriti u figuru “boga” kod mladih, rekao je Abusada.

I čim se Deifov glas emitovao preko radio-talasa, oni su bili spremni da pokrenu napad.

– U svetlu kontinuiranih zločina nad našim narodom, u svetlu orgije okupacije i njenog negiranja međunarodnih zakona i rezolucija, i u svetlu američke i zapadne podrške, odlučili smo da stavimo tačku na sve ovo. Tako da neprijatelj shvati da više ne može da uživa a da ne bude pozvan na odgovornost – dodao je Deif u video-snimku gde je ostao u senci.

Postoje samo dve poznate fotografije Deifa, uključujući fotografiju iz lične karte stare 30 godina koju je objavio Izrael, a čak i u Gazi, samo nekolicina ljudi može da ga prepozna. Mi objavljujemo fotografiju koja je jasnija.

Njegov naziv “Gost” se smatra referencom na praksu palestinskih boraca koji svaku noć provode na imanju drugog simpatizera kako bi ostali van vidokruga izraelske obaveštajne službe.

Njegova prošlost ispunjena je bombaškim napadima i ubistvom stotina nevinih civila. Deif, kao komandant Hamasovog krila Kasam Brigada, naredio je terorističke napade, uključujući bombardovanje autobusa u Izraelu u kojem je ubijeno stotine ljudi.

 

 

Deif, koji je poznat i kao Abu Kaled, zbog toga je najtraženija meta Izraela u Gazi. Izrael je pokušao da ga ubije pet puta – 2001, 2002, 2006, 2014. i nedavno u maju 2021. godine.

Deif je uspeo da izbegne poslednje vazdušne napade nepovređen – ali raniji napadi su ga ostavili bez oka, koštali su ga obe noge i ruke i ubili njegovu ženu i dvoje dece.

Kada je Hamas rođen kasnih 1980-ih, Deif je bio u dvadesetim – i otprilike u to vreme, izraelske snage su ga zatvorile.

– Od početka svog života u Hamasu, bio je fokusiran na vojnu stazu. Bio je veoma ljubazan, sve vreme patriota koji je pravio male karikature da nas nasmeje – rekao je Gazi Hamad, koji je delio zatvorsku ćeliju sa Deifom.

Međutim, svaki nagoveštaj ljubaznosti ubrzo je nestao, a Deif je optužen da je ubio više od 50 civila u talasu samoubilačkih bombaških napada 1996. Takođe je pomogao u stvaranju prvih Hamasovih raketa, kojih je sada na hiljade.

YOUR DEMOS MATTER. They matter here, and they matter there. Mohammed Deif's new video urges sit-ins and actions everywhere in the world. Stand with the Resistance! pic.twitter.com/mlfQNPbqIZ

— Samidoun Network (@SamidounPP) October 8, 2023

Izraelski zvaničnik upoznat sa bezbednosnim dosijeom komandanta rekao je da su ili Deifov stric ili otac 1950-ih izvršili racije naoružanih Palestinaca na istu oblast u koju su se Deifovi borci infiltrirali u subotu.

Da podsetimo, u napadima palestinske militantne grupe Hamas koji su počeli u subotu ujutro, prema poslednjim podacima, poginulo je 800 Izraelaca.

Istovremeno, izraelsko Ministarstvo zdravlja navodi da je 2.506 ranjenih u napadima u bolnicama, od kojih su 23 osobe u kritičnom stanju, dok su 353 teško povređene.

Source link

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja