NaslovnaREGIONGorštak Ilija oženio Albanku pa razvili biznis s maslom

Gorštak Ilija oženio Albanku pa razvili biznis s maslom

U selu Dubočka, u Banjanima, u vrletima Crne Gore živi gorštak Ilija koji se seća kako je nekad u selu samo u tri kuće bila 21 devojka.

A sad? Sad je sve drugačije pa se tako i on posle samovanja odlučio da prekrati duge zimske noći i u selo dovede nevestu iz Albanije.

Bila je to Hana, sada gazdarica domaćinstva, koja je u planinsko selo Dubočka došla pre više od decenije. Seća se, kaže, kako su joj prva dva meseca bila baš teška jer nije znala jezik a prvo što je naučila jeste reč “neću” i psovka, i to od devera.

foto: RTV Nikšić

Miljanići, koji su vekovima svoji na svome u Dubočki, bave se stočarstvom, teškim i napornim, ali poslom koji ne bi menjali ni za jedan drugi.

Pre nepune tri godine, kada im je RTV Nikšić došla u posetu i ovo snimila, imali su, ponosno kažu, stado od 180 ovaca i 20 goveda. Vredno rade i dobro im ide, a za pojedine proizvode kažu da ne mogu da naprave koliko mogu da prodaju.

gorštak, Crna Gora, Dubočke, Banjani, Ilija Miljanić, Hana Miljanićfoto: RTV Nikšić

Prave punomasni sir, tvrdi sir i čuveno maslo iz tih krajeva koje im je u vreme korone bilo jako traženo. To je njihov najtraženiji proizvod i kažu da ne mogu da postignu koliko bi mogli da prodaju, a prodaju ga u teglama.

gorštak, Crna Gora, Dubočke, Banjani, Ilija Miljanić, Hana Miljanićfoto: RTV Nikšić

Domaćin Ilija objasnio je kako se pravi po starinski ali i na malo moderniji način, kako oni sad to rade, jer je tražnja velika, a pakuju ga u tegle.

Vredni gorštak i njegova planinka kažu da su ga prodavali po 15 a neretko i po 20 evra, koliko su ljudi pitali da kupe.

Ilija veli i da voli svoje selo i svoj kraj i da kad bi opet mogao da bira nikad iz njega ne bi otišao, kao što i nije.

Drevni Banjani


Prvi put u istoriji Banjani se pominju 1319. godine, a Crnoj Gori pripali su tek odlukom Berlinskog kongresa 1878. Banjani su po svoj prilici bili snažno pleme koje je moglo brojati oko 14.000 duša, a organizovani su po brojnim bratstvima među kojima su najsnažniji Koprivice (Koprivica). Sela ovog bratstva su Renovac, Čista Vlaka, Crni Kuk, Brekovac i još neka. Ostala bratstva su Mirkovići i Perovići u selu Macavare; Ognjenovići u selu Rusenovići; Milovići i Miljanići iz Dubočke; Papići i Radojevići u Velimlju; Bijelovići, već spomenuti Milovići i Radojevići u selu Podljut; Baćovići, selo Klenak.

Kurir.rs/Facebook RTV Nikšić

Kurir

Source link

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja