NaslovnaZDRAVLJEKako povećati imunitet kod dece? Obratite pažnju na ove stvari

Kako povećati imunitet kod dece? Obratite pažnju na ove stvari

Stručnjaci savetuju šta da preduzmete kako bi vaša deca ostala zdrava tokom jeseni, kada su virusne prehlade učestale.

Mnogi pedijatri se slažu da je od šest do osam prehlada, napada gripa ili infekcija uva godišnje – sasvim normalno.

Ali neke zdrave navike mogu da pomognu deci u jačanju imuniteta kod dece.

Roditeljima se savetuje da obrate pažnju na zdravu i raznovrsnu ishranu, na spavanje i vežbanje, kao i na pravilnu higijenu i informisanje o vakcinama, vitaminima i suplementima koje preporučuju zdravstveni radnici.

Sasvim male promene načina života cele porodice mogu zapravo da pomognu telu vašeg deteta da se efikasnije bori protiv virusa i da se brže oporavi.

Prema pisanju “Parents.com”, ovo su neki od koraka koje možete da preduzmete kako biste ojačali imunološki sistem vašeg deteta:

Nudite im više voća i povrća

Kada virusi zakucaju na vrata, pravilna ishrana je od presudne važnosti za očuvanje zdravlja. Nudite deci svakodnevno voće i povrće – na meniju neka uvek budu jabuke, šargarepe, pomorandže, boranija… Povrće i voće sadrži karotenoide, fitonutrijente koji jačaju imunitet.

– Fitonutrijenti mogu da povećaju proizvodnju belih krvnih zrnaca za borbu protiv infekcija i interferona, antitela koje oblaže ćelijske površine, blokirajući viruse – prenosi doktor Vilijam Sirs.

On takođe navodi:

– Istraživanja pokazuju da ishrana bogata fitonutrijentima može da zaštiti od hroničnih bolesti kao što su rak i srčana oboljenja u odraslom dobu. Zato pokušajte da naterate dete da jede pet porcija voća i povrća dnevno.


Foto: Shuterstock


 


 

Produžite vreme spavanja

Nedostatak sna može da učiniti da deca buudu podložnija bolestima.

– Deca u vrtiću su posebno izložena većem riziku od razboljevanja zbog nedostatka sna, jer im sve aktivnosti mogu otežati spavanje. Obavezno još proverite pravila oko spavanja u vašem vrtiću i ako je potrebno, stavite dete ranije u krevet kako biste bili sigurni da se dovoljno odmara – kaže pedijatar Keti Kemper.

Odojčetu može biti potrebno do 16 sati u krevetiću svakog dana, mališanima od 11 do 14 sati, a predškolcima 10 do 13 sati.

Vežbajte kao porodica

Istraživanja pokazuju da vežbanje snaži imunitet.  

Da bi vaša deca stekla doživotnu naviku da se bave fitnesom – budite dobar uzor.

– Vežbajte sa njima umesto da ih samo pozivate da izađu napolje i da se igraju – naglašava dr Rene Staki, klinički psiholog iz Kolumbije.

On navodi da zabavne porodične aktivnosti uključuju vožnju bicikla, planinarenje, voženje rolera, igranje košarke, tenisa…


Foto: Shuterstock


 


 

Zaštita od širenja klica

Jedna od najjednostavnijih i najefikasnijih strategija je da se pobrinete da vaša deca često peru ruke sapunom i vodom. 

Posebno obratite pažnju na njihovu higijenu pre i posle svakog obroka i posle igre napolju, rukovanja kućnim ljubimcima, izduvavanja nosa, korišćenja kupatila i dolaska kući iz vrtića ili škole.

Kada ste napolju, nosite maramice za jednokratnu upotrebu za brzo čišćenje. Da biste pomogli deci da steknu naviku pranja ruku kod kuće, dozvolite im da sami odaberu svoje šarene peškire i sapun zabavnih oblika i mirisa.

Postoji još jedna ključna strategija za uništavanje klica.

– Ako se vaše dete razboli, odmah bacite četkicu za zube – kaže stomatolog Barbara Rič.

Ona još navodi:

– Dete ne može dvaput da se zarazi istim virusom gripa, ali virus može da “skače” sa četkice na četkicu za zube, inficirajući druge članove porodice. Međutim, ako se radi o bakterijskoj infekciji, kao što je streptokoka, vaše dete može ponovo da se inficira istim klicama od kojih je i obolelo. U tom slučaju, bacanje četkice za zube štiti i vaše dete i ostatak vaše porodice.

Source link

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja