NaslovnaPLANETAKritično! Rusija se oglasila o Izraelu! "Spremni smo za radikalne mere!"

Kritično! Rusija se oglasila o Izraelu! “Spremni smo za radikalne mere!”

Rusija je spremna da sprovede radikalne mere za izvlačenje građana Rusije iz Izraela u slučaju pogoršanja situacije, rekao je ambasador Ruske Federacije u Izraelu Anatolij Viktorov.

On je kazao da nema podataka koliko je ruskih državljana do sada napustilo Izrael, ali da ima zahteva ambasadi za evakuaciju, koja se rešavaju.

Viktorov je dodao da do sada nema podataka o poginulim ili povređenim građanima Rusije.

Danas se oglasio i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, komentarišući poslednju eskalaciju sukoba između zvaničnog Izraela i palestinskih snaga. On je rekao da osadašnji status kvo u zoni konflikta u Izraelu pokazao je svoju neefikasnost.

Zbog toga, kako kaže, potrebno je da dođe do određenih promena. 

Kako je objasnio, “nije potrebno samo da dođe do što hitnijeg prestanka borbi, već je potrebno posvetiti posebnu pažnju i uzrocima zbog kojih palestinski problem nije rešen već više godina, iako po tom pitanju postoje već dogovorena rešenja u okviru UN”.

– Siguran sam da Arapska liga i Rusija mogu da doprinesu rešenju problema, i to pre svega zaustavljanju stradanja civila – rekao je Lavrov, dodajući da je Moskva spremna da razgovara sa svima koji su iskreno zainteresovani da dođe do stabilnog mira na Bliskom istoku i da se stvori Palestinska država, što zahtevaju i Ujedinjene nacije.

Ministar je, osim toga, naglasio da saradnja Moskve i Arapske lige traje već 20 godina, jer je memorandum o razumevanju potpisan 2003. godine. 

Predsednik Arapske lige sa svoje strane je izjavio da je za poslednjih 12 godina arapski svet bio podvrgnut događajima bez presedana, koja su izazvala dešavanja u regionu.

– Našem regionu je potreban procvat koji mi ne vidimo – dodao je on i istakao da je sada potrebno pronaći hitno rešenje za situaciji u Gazi.

– Svi smo protiv toga što pate civili sa ove ili one strane – priznao je on, objasnivši da se “u potpunosti” slaže s Lavrovom da je što pre potrebno postići prekid vatre. 

 

 

 

Source link

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja