NaslovnaZDRAVLJEOpstipacija nije razlog za stid! Napitak od 2 sastojka koji rešava muke...

Opstipacija nije razlog za stid! Napitak od 2 sastojka koji rešava muke sa probavom

Od zatvora pate milioni ljudi, ali se problem često prećutkuje zbog srama ili uverenja da će proći, što dodatno komplikuje život.

Verovatno nema osobe koja bar jednom nije doživela neugodnu epizodu s probavom. Od zatvora ili opstipacije pate milioni ljudi, od kojih su, prema zdravstvenim statistikama, čak tri četvrtine žene. Taj problem se, međutim, često prećutkuje, bilo zbog srama ili zbog uverenja da će to proći ili da se ne može rešiti.

Mogući uzroci

Brz tempo života, nepravilna ishrana, svakodnevna izloženost stresnim situacijama, nekretanje, preobilni obroci neki su od ključnih razloga što ovaj poremećaj poprima epidemijske razmere.


Na njega utiču i uzimanje nekih lekova (na primer sedativa ili lekova protiv kiseline) ili bolesti poput dijabetesa, tumora, sindroma nadraženog creva, multiple skleroze itd. Često i trudnice imaju problema sa probavom, a to se ponekad nastavlja i po porođaju.

Foto: unsplash.com


Opstipacija nije bezazlena

Komplikacije

Prećutkivanje o ovakvom stanju i ne obraćanje za pomoć može da bude loše jer opstipacija nije bezazlena. Ona može da uzrokuje druge, vrlo neugodne bolesti poput analnih fisura (oštećenja sluznice analnog kanala), čira rektuma i vrlo često hemoroida. Tako se stvara zatvoreni krug zbog kog se stanje stalno pogoršava. Može da se javlja povremeno ili pak da preraste u hroničan problem i da potraje duže od šest nedelja.

Opstipacija je često praćena umorom jer se organizam nedovoljno oslobađa toksina iz sadržaja creva. Kad je prolaz crevnog sadržaja usporen, sluznica creva duže upija vodu i stolica postaje tvrda. 

Da li pozvati lekara?

Ako duže od 72 sata nemate stolicu, trebalo bi da se obratite za pomoć lekaru ili da iskoristite neki od prirodnih sredstava za redovnu stolicu. 


Foto: Freepick


Za doručak pomešajte po kašiku mekinja i mlevenog lana sa jogurtom


Prirodni laksativi

U prirodne laksative spadaju voda (6 do 8 čaša na dan), mekinje, suve šljive, jogurt, lisnato povrće, aloe vera, semenke lana, vlaknasto voće, ali i ulja poput maslinovog, lanenog ili ricinusovog. Potrudite se da se što više ovih namirnica redovno nađe na vašem meniju.


Foto: Shutterstock


Spanać i kiselo mleko


Napitak koji rešava muke

Za napitak koji rešava muke s probavom potrebni su vam svežanj listova spanaća i dva do tri decilitra kiselog mleka.

Dobro operite lišće spanaća. Stavite u blender, pa u to dodajte kiselo mleko i dobro izmiksajte.

Ujutru i uveče pijte po jednu čašu ovog napitka. Ovo će brzo podstaći organe za varenje na pravilan rad.

Source link

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja