NaslovnaNAJNOVIJEPlaneta gori! Dok besni sukob u Izraelu, Rusiju uvlače u novi krvavi...

Planeta gori! Dok besni sukob u Izraelu, Rusiju uvlače u novi krvavi rat! Moskva neće sedeti mirno, ovo se ne sme dozvoliti!

Ambasador Jermenije u Evropskoj uniji Tigran Balajan rekao je za “Brasels signal” da nije isključeno da bi Azerbejdžan u narednih nekoliko nedelja mogao da napadne Jermeniju nakon što je Baku nedavno pokrenuo i “antiterorističku operaciju” protiv Nagorno-Karabaha.

Prema njegovim rečima, obećanja Azerbejdžana o tome da će poštovati međunarodno pravo su “prazne reči”, te ambasador zaključuje:

-Trenutno smo pod neminovnom pretnjom njihovog upada u Jermeniju, a glavni problem je taj što se predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev do sada nije suočio ni sa kakvim posledicama svojih akcija.

Jermeni upozoravaju da Azerbejdžan ima plan da osvoji takozvani Zangezurski koridor, koji spaja Azerbejdžan sa Nahičevanom, inače, regijom koja pripada Azerbejdžanu, ali koja nije fizički direktno povezana sa njim, već sa Jermenijom. 

Podsetimo, Jermenija je članica organizacije Ugovora o kolektivnoj bezbednosti, poznata po svom akronimu ODKB. To je regionalna međunarodna organizacija nastala na prostoru bivšeg SSSR, koja se bazira na bezbednosno-vojnoj saradnji.

Slično članu 5. Severnoatlantskog ugovora i Međuameričkom ugovoru o recipročnoj pomoći, član 4. Ugovora o kolektivnoj bezbednosti (CST) utvrđuje da bi se agresija protiv jedne potpisnice doživljavala kao agresija na sve. Prema tome, Azerbejdžan bi napadom na teritoriju Jermenije mogao da se nađe u ratu sa Ruskom Federacijom, koja je takođe član ODKB-a.

Na tvrdnje ambasadora Azerbejdžana da Baku neće nastaviti sa sličnim operacijama, kao što je to bila “antiteroristička operacija” protiv Nagorno-Karabaha, Tigran Balajan kaže da je sve to blef. 

Balajan dodaje da je predsednik Alijev prethodno izjavio da će Azerbejdžan “goniti Jermene kao pse”, dok je u razgovoru sa turskim liderom Redžepom Tajipom Erdoganom rekao da je Zangezur, koji danas pripada Jermeniji, “istorijski azerbejdžanska teritorija”. 

Podsetimo, nakon završetka prošlomesečne “antiterorističke operacije” Bakua Nagorno-Karabah je napustilo više od 100.000 Jermena. 

Source link

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja