NaslovnaREGIONPožar u Osijeku vidi se iz svemira, toksikolog upozorava da se u...

Požar u Osijeku vidi se iz svemira, toksikolog upozorava da se u dimu koji je stigao do BiH nalazi veoma opasni kancerogeni gas

Foto: Borna Jaksic / Pixel Media / Profimedia, Davor Javorovic / Pixel Media / Profimedia, Printscreen/Facebook

Veliki požar koji je u Osijeku buknuo nešto posle ponoći u pogonu firme “Drava international” kod prigradskog naselja Brijest, gde gori deset hektara plastike uskladištena na otvorenom prostoru, uočen je sada i na satelitskom snimku iz svemira.

Hrvatski mediji navode da se dim vidi i iz drugih gradova u toj zemlji i da je stugao do Bosne i Hercegovine.

Hrvatska, požar, Osijekfoto: Borna Jaksic / Pixel Media / Profimedia

Jutarnji list prenosi navode toksikologa prof. dr. Franje Plavšić koji upozorava na moguće probleme zbog požara u Osijeku.

– Sagorevanje plastike uvek je vrlo opasno jer uz trenutno zagađenje vazduha i okoline ima i dugotrajne posledice zbog taloženja raznih opasnih čestica u okolini – naveo je Plavšić na moguće probleme zbog velikog požara u Osijeku.

Hrvatska, požar, Osijekfoto: Borna Jaksic / Pixel Media / Profimedia

On je dodao da se “osim ugljenmonoksida i ugljendioksida pojavljuju i drugi gasovi, ali i zbog svoje kancerogenosti vrlo opasni dioksin”.

Hrvatska, požar, Osijekfoto: Borna Jaksic / Pixel Media / Profimedia

– Tokom takvih požara nastaje puno opasnih produkata i zato je važno da ljudi slušaju uputstva nadležnih službi, a pre svega da ne ostaju na otvorenom – objasnio je Plavšić.

Hrvatska, požar, Osijekfoto: Davor Javorovic / Pixel Media / Profimedia

Ranije je objavljeno da je zbog gustog dima koji se širi jugoistočno od Osijeka iz bezbednosnih razloga zatvoren put Ernestinovo – Osijek.

– Situacija je grozna. Više od deset hektara plastike gori i došlo je do zidova fabrike. Upravo sklanjamo sve zapaljive i eksplozivne predmete da bismo sprečili da vatra zahvati i tu zgradu. Na žalost, jedan objekat vatra je već zahvatila. Nismo mogli da je spasimo – rekao je za Glas Slavonije Boris Banjan, zamenik komandira Javne vatrogasne stanice Osijek.

– Jednostavno rečeno grozna, ne možeš prići na više od 30 metara jer nam se oprema na nama topi.Hidrantska mreža unutar fabrike ostala je bez vode, pa svako malo ostajemo bez vode u ključnim trenucima, a i da vode imamo bilo bi jako teško ugasiti vatru. Za sada smo svi živi i zdravi, ali ovo je pakao. Nema druge reči. Ovako što još nisam video – zaključio je Banjan.

(Kurir.rs/Glas Slavonije/Jutarnji list)

Kurir

Source link

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja