NaslovnaBIZNISRusija se vraća jača nego ikad! Nemci došli do šokantnih podataka, a...

Rusija se vraća jača nego ikad! Nemci došli do šokantnih podataka, a tek dil sa Kinom…. “Ovo je iznenađenje!”

Čini se da se Rusija vraća u svetsku trgovinu, uprkos velikim sankcijama, piše Biznis Insajder pozivajući se na Institut svetske ekonomije Kil u Nemačkoj.

Obim robe istovarene u tri najveće ruske luke – Sankt Peterburgu, Vladivostoku i Novorosijsku – u avgustu se približio predratnim maksimumima, pokazali su podaci Flit mona, nemačke službe koja se bavi podacima o pošiljkama.

“U ruskim lukama broj uplovljavanja kontejnerskih brodova raste i, uprkos sankcijama i slaboj rublji, skoro je na nivou koji je zabeležen pre početka rata”, navodi se u izveštaju. 

Nejasno je odakle je roba došla, ali je aktivnost u ovim lukama bila “iznenađujuće visoka”.

“Ovo je uprkos sankcijama zapadnih zemaljaa i padu vrednosti rublje. Čini se da se Rusija vraća globalnoj trgovini”, rekao je u izveštaju Vincent Stamer, šef instituta za indikatore trgovine u Kilu.

U isto vreme, zvanični podaci iz Kine takođe su pokazali da je uvoz te zemlje iz Rusije drastično porastao u avgustu.

Kina je u avgustu kupila rusku robu za 11,5 milijardi dolara, uključujući energente i robu. Ukupna trgovina između Kine i Rusije je već dostigla 155 milijardi dolara u prvih osam meseci ove godine.

Mihail Mišustin, ruski premijer, rekao je u maju da se očekuje da će trgovina njegove zemlje sa Kinom ove godine porasti na 200 milijardi dolara, što će premašiti prethodni rekord od 190 milijardi dolara postignut 2022.

Source link

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja