NaslovnaPLANETAŠok! Izvor Hamasa otkrio detalje o pripremi napada na Izrael: Pre udara...

Šok! Izvor Hamasa otkrio detalje o pripremi napada na Izrael: Pre udara objavljivali snimke vežbi, evo otkad su trajale obuke!

Palestinska islamistička grupa Hamas rasporedila je oko 1.000 boraca organizovanih u specijalizovane jedinice, spremne da izvedu najrazorniji napad na Izrael poslednjih decenija, naveo je danas izvor blizak toj grupi.

Kako navodi Rojters, video snimke nekih od operacija ili detalja sa obuke tih jedinica objavili su Hamas i njegovo naoružano krilo Brigade Iz el-Din al-Kasam, kao i pojedini svedoci.

Prema tim izvorima, vežbe su podrazumevale i izgradnju lažnog izraelskog naselja za vežbanje vojnog iskrcavanja i obuku za juriš.

Zajednička kancelarija palestinskih pokreta otpora, predvođenih vojnim krilima Hamasa i Islamskog džihada, objavila je 28. decembra 2022. na svom Telegram kanalu fotografije koje pokazuju, kako je rečeno, obuku za “raciju iza neprijateljskih linija, kao i za hvatanje izraelskih vojnika”.

Izvor blizak Hamasu naveo je da su se borci te grupe obučavali u Gazi od poslednjeg sukoba 2021. godine, povremeno izvodeći vežbe na vidnom mestu.

Foto: EPAIMAGES


 

Portparol izraelske vojske rekao je da se izraelski vojnici bore protiv naoružanih pripadnika Hamasa na nekoliko tačaka oko Gaze, više od 48 sati nakon što je napad pokrenut u subotu u ranim jutarnjim satima.

Sukob je započet kada je Hamas ispalio 3.000 raketa, prema navodima te organizacije, dok je izraelska vojska je saopštila da je bilo 2.500 projektila, koji su imali za cilj da borcima Hamasa otvore mogućnost da probiju utvrđenu ogradu oko Gaze i izvedu akcije unutar Izraela.

Nakon toga su palestinski borci na motorizovanim paraglajderima preleteli granicu i obezbedili teren za glavni kopneni juriš.

Izraelska vojska je uzvratila udarac, pokrenuvši opsežan napad na centre Hamasa u Gazi, preneo je danas Bi-Bi-Si.

Hamas je, u međuvremenu, iz Pojasa Gaze nastavio velike raketne napade na Izrael.

Source link

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja