NaslovnaNAJNOVIJETrese se planeta! Rat u Izraelu povezan sa Putinom?! Britanci tvrde: Evo...

Trese se planeta! Rat u Izraelu povezan sa Putinom?! Britanci tvrde: Evo zbog čega mu odgovora ova situacija!

Nakon jednog od najsmrtonosnijih napada na Izrael, mnogi se pitaju kako se i zašto baš sada on dogodio? Iako su Hamas i Izrael odavno na ratnim nogama, činjenica je da je Izrael daleko vojno moćniji od palestinskih militanata, pa je uglavnom lako izlazio na kraj sa njima. Međutim rat se sada zahuktao, a prst sumnje pokazuje u pravcu čoveka koji već uveliko vodi rat dalje na severu – Vladimira Putina, pišu britanski mediji.

Sedmog oktobra, na dan kada Vladimir Putin slavi rođendan, teroristi Hamasa započeli su, kako je zovu, operaciju Al-Aksa Oluje protiv Izraela. Za samo 30 minuta lansirali su oko 5.000 raketa i projektila iz pojasa Gaze. Militanti su prodrli na teritoriju Izraela kopnom, morem i vazduhom, uzimajući civile za taoce i vodeći gradske bitke u gusto naseljenim područjima.

Hamas ima podršku Irana, koji pak uveliko snabdeva Rusiju oružjem za njen sukob u Ukrajini, naročito dronovima.

“Rusija je očigledno iza ovoga”

Bob Sili, britanski konzervativac i stručnjak za hibridni rat, piše u autorskom članku za “Dejli mejl” da se napad u subotu očigledno pripremao mesecima, čak i godinama.

Hamas uživa vojnu i političku podršku Irana, koji je saveznik sa Rusijom, a koja je bliska sa Kinom. Svi troje su duboko neprijateljski nastrojeni prema Zapadu i žele da potkopaju međunarodni poredak – Iran uništavanjem mira između Izraela i sunitskog sveta, Rusija uništavanjem Ukrajine i izazivanjem Zapada putem hibridnog rata, a Kina ugrožavanjem zapadnih interesa na Pacifiku, posebno destabilizacijom Tajvana, piše Sili.

Nema sumnje da vojni razvoj Irana pomaže Moskva, kojoj je zauzvrat potrebna iranska tehnologija dronova i koja koristi stotine “šaheda” u napadima na Ukrajinu, rekao je on.


Foto: Shutterstock, Reuters, EPA


 


– Rusija je očigledno iza ovog – navodi i stručnjak za Istočnu Evropu Sergej Sumleni.

– Nijedan saveznik Hamasa sem Rusije nema iskustvo u korišćenju dronova koji ispuštaju bombe protiv modernih borbenih tenkova. Samo je Rusija mogla da obuči Hamas u ovome – naveo je Sumleni na “X” prilažući video.

Kao što Rusija radi u Ukrajini, Hamas koji podržava Iran koristi rakete srednjeg dometa da izraelskim civilima napravi pakao. Ova tehnologija postaje sve jeftinija i dostupnija. Hamas svakih nekoliko godina postaje sve sofisticiraniji u targetiranju, dok raste nosivost koju njihove rakete mogu da ponesu. Najveća zabrinutost je da će te sposobnosti postati pretnja po sam Izrael, posebno ako Iran razvije sopstvenu nuklearnu bombu za šta neki smatraju da je samo pitanje vremena, naveo je Sili.

Ako Iran dobije nuklearno oružje, takav trenutak bi bio veoma destabilizujući na Bliskom istoku i drugde, rekao je Sili ukazujući da bi Saudijci hteli nuklearne garancije ili bi nabavili svoju bombu od Pakistana.

Putin otvorio novi front za Zapad?

Broj žrtava u Izraelu raste, a Rusija je pozvala na prekid vatre. Međutim, činjenica je da Rusiji, makar trenutno, ide u prilog da se pažnja javnosti skrene sa njenog rata u Ukrajini na drugu stranu.

Moskva ima koristi od eskalacije na Bliskom istoku i jer bi ona mogla da omogući pokretanje pregovora sa Sjedinjenim Državama. Time Putin podiže ulog i ponovo dobija geopolitičku pregovaračku težinu, skrećući međunarodnu pažnju sa svog rata protiv Ukrajine. Velika je verovatnoća da je Kremlj pružio obaveštajnu podršku Palestincima za napad na Izrael, kao i oružje dostavljeno preko Sirije i Libana, navodi Institut Robert Lansing, američki tink-tenk. Tip zmaja koje su Palestinci koristili za preletanje zida sa Izraelom je prilično sličan modelu Poisk-06 MSN, koji je u službi ruske garde od 2015. godine.


Foto: Reuters/Društvene Mreže


 


Kako navodi ovaj Institut, Rusi regrutuju Palestince u Libanu za njihov rat protiv Ukrajine, nudeći naknadu od oko 350 dolara.

– Ubeđeni smo da je napad na Izrael bio praktično poklon ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, koji je sada u poziciji da pokaže svoj potencijal za postizanje cilja nakon neuspeha njegove vojne obaveštajne službe u Ukrajini. Uvereni smo da su napad na teritoriju Izraela, koji je u toku, pokrenule palestinske jedinice Hamasa, Islamskog džihada i PLO (Palestinske oslobodilačke organizacije) nakon dužne koordinacije sa Moskvom. Kremlj je zainteresovan za otvaranje svojevrsnog drugog fronta. Prethodno je Moskva nameravala da sukob između Srbije i Kosova preusmeri resurse NATO-a u Evropu. Očekuje se da će sukob u Izraelu degradirati vojne zalihe u SAD, sa kojima Izrael ima ugovor o odbrani. Kremlj nastoji da oslabi Sjedinjene Države – navodi Institut Robert Lansing.

Rusija je, međutim, okrivila SAD za napad. Bivši premijer Dmitrij Medvedev je rekao da je napad “izazvan neuspesima američke spoljne politike”.

U svakom slučaju, ono što se dešava u Izraelu i Ukrajini je ozbiljno upozorenje za nas, zaključio je Sili, pitajući se da li će Evropa stati uz SAD ili će se iranskim mulama dozvoliti da ucenjuju svet.

Šta je rekla Amerika?

Američki predsednik je u subotu osudio “užasavajući teroristički napad Hamasa na Izrael”, preneo je “ABC njuz”.

– U ovom trenutku tragedije, želim da kažem (Hamasu), svetu i svim teroristima da su SAD uz Izrael. Nikada nećemo da propustiti da im čuvamo leđa – rekao je Džo Bajden, dodajući da je podrška njegove administracije “čvrsta kao stena”.

Državni sekretar Entoni Blinken takođe je osudio “užasavajuće napade terorista Hamasa protiv Izraela”. Sekretar za štampu Pentagona, brigadni general Pat Rajder, potvrdio je da je ministar odbrane Lojd Ostin razgovarao sa izraelskim kolegom Joavom Galantom.


Foto: Reuters


 


– Preneo mu je da su naše misli sa porodicama žrtava Ii da šalje najbolje želje za oporavak onima koji su ranjeni – rekao je Rajder.

Kako piše “ABC njuz”, iako je Bajdenova administracija rekla da Izrael ima pravo da se brani, nije jasno koliko bi veliki udar odmazde zemlja mogla da izvrši pre nego što bi SAD izrazile neodobravanje. Američka kancelarija za palestinske poslove obrisala je “tvit” u kojem se urgiraju “sve strane da se uzdrže od nasilja i napada odmazde”, dok je Stejt department rekao da taj “tvit” nije bio odobren i da ne predstavlja američku politiku.

Republikanci: Bajden finansirao napad

Republikanci su iskoristili napad da svale krivicu na Bajdenovu administraciju. Oni su ukazali na činjenicu da su SAD prošlog meseca pristale da odmrznu šest milijardi dolara iranskih fondova u okviru razmene zatvorenika.

– Ovo je ono što se dešava kad imate predsednika kao što je Džo Bajden, koji poslednje dve i po godine projektuje slabost na svetskoj sceni, od katastrofalnog povlačenja iz Avganistana da bi pokleknuo pred mulama u Iranu poslednje dve i po godine, moleći ih da se vrate u iranski nuklearni sporazum – rekao je u subotu bivši potpredsednik Majk Pens.


Foto: EPA, Reuters


 


Guverner Floride Ron Desantis je rekao da “Amerika stoji sa Izraelom protiv terorističkog napada Hamas koji podržava Iranom i koji, nažalost, finansirao ovaj američki predsednik sa onim što je uradio Iranu”.

– To je sramota – rekao je Desantis.

Bela kuća je negirala da je Bajden “finansirao napad”.

– To je sramotna laž u svakom pogledu. Ni cent nije potrošen. Neće ići iranskoj vladi. Može se koristiti samo za poverljive kupovine humanitarnih potreba poput hrane i lekova – rekao je zamenik sekretara za štampu Bele kuće Endru Bejts.

Source link

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja