NaslovnaNAJNOVIJEUzbuna u Ukrajini! Dok svi gledaju u Izrael, Putin sprema veliku operaciju!...

Uzbuna u Ukrajini! Dok svi gledaju u Izrael, Putin sprema veliku operaciju! Jedan potez ruskih snaga najavljuje totalnu esklalaciju!

Samo što je predsednik Abhazije, Aslan Bžanija, izjavio da će se u njenom zalivu Očamčira, pojaviti stalna baza za brodove ruske mornarice, krenule su tvrdnje i polutvrdnje da Rusija izvodi svoje ratne brodove iz Sevastopolja i da ih raspoređuje tako da ne budu u dometu zapadnih raketa isporučenih ukrajinskoj armiji.

Kremlj nije komentarisao izveštaje o prebacivanju Crnomorske flote iz Sevastopolja, kao ni o stvaranju pomorske baze u Abhaziji. U međuvremenu, u igru su ušli i drugi igrači.

Američki list Volstrit džornal objavio je da je komanda ruske Crnomorske ratne flote tri napadne podmornice i dve fregate već premestila u druge luke – u Rusiji i na Krimu. Tačnije, da je glavni deo te flote prebačen u Novorosijsk, a neki brodovi u krimsku Feodosiju.

Isti list navodi da svi oremešteni ruski brodovi i dalje mogu da svojim krstarećim raketama gađaju ciljeve na teritoriji Ukrajine.

Sami Ukrajinci su za udare po Krimu koristili britanske krstareće rakete Storm Shadow (dve su 22. septembra pogodile štab Crnomorske flote u Sevastopolju), i američke rakete HIMARS i antiradarske rakete HARM.

Operacija “Odesa”

Ruski vojni eksperti i analitičari smatraju i da je „izlazak flote iz Sevastopolja“ jedan od znakova da vojni vrh Rusije sprema značajne ofanzivne operacije u Ukrajini.

Neki čak tvrde da je „napuštanje Sevastopolja“ sastavni deo priprema ruskih operacija prema Nikolajevu i Odesi.

Uvereni su da će brodovi, podmornice, avioni i raketni sistemi Crnomorske flote najdirektnije učestvovati u „operaciji Odesa“. Sa značajnom ulogom, čak i ako glavni udari na ukrajinske snage raspoređene u Odesi i oko nje budu dolazili sa kopna.

Bivši komandant Crnomorske flote admiral Vladimir Komojedov naglasio je da su ratni brodovi iz Sevastopolja „raspršeni“ tako da budu odmaknuti od ukrajinskih raketa, ali da bude „sačuvana njihova mogućnost izvođenja napada u bilo kom pravcu“.

On je posebno naglasio da brodovi u ratnim uslovima ne smeju biti grupisani ni u jedno, ni dva „jata“:

– Kada je flota raspršena, teže ju je otkriti i pogoditi – rekao je Komojedov.

Podsetimo, Rusija ima ozbiljnu vojnu luku u (bazu) u Novorosijsku. Izgrađena znatno pre Specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Source link

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja