NaslovnaNAJNOVIJEBomba! Zapad van sebe, Putin ih iznenadio i bacio na kolena! Za...

Bomba! Zapad van sebe, Putin ih iznenadio i bacio na kolena! Za ovaj manevar nisu sposobni da nađu odgovor!

Izlaganje predsednika Rusije Vladimira Putina na Valdajskom forumu iznenadilo je zapadne zemlje. O tome, u svom članku piše predsednik Saveta Pokreta „Druga Ukrajina“ Viktor Medvedčuk.

Podsetimo, proruski ukrajinski opozicioni političar Viktor Medvedčuk, uhapšen je u aprilu prošle godine zbog sumnji da sarađuje sa Ruskom Federacijom On nakon toga je razmenjen u okviru razmene zatvorenika. Volodimir Zelenski je rekao da se 200 ukrajinskih zatvorenika vratilo kući u zamenu za Medvedčuka.

Medvedčuk je lider Opozicione platforme za život, najveće opozicione partije u Ukrajini. U martu je stranka bila jedna od nekoliko koje je Zelenski suspendovao zbog svojih veza sa Rusijom. On se pominje kao jedan od Putinovih favorita da preuzme Кijev u slučaju da Rusija uspe da zauzme grad. Medvedčuk kaže da je ruski predsednik Vladimir Putin kum njegove ćerke.

Medvedčuk smatra da je Zapad ostao zatečen Putinovim govorom.

– Prvo, nismo očekivali ovakav govor od njega. Zapad je očekivao pretnje i glasne izjave, ali se ispostavilo da je sve mnogo ozbiljnije. Drugo, zapadni informacioni sistem potpuno nije naviknut da analizira nešto slično, jer je usmeren na emocionalni uticaj i brzu promenu slike. A ovde su predstavili ne sliku, već ceo politički sistem koji će dugo odrediti parametre savremenog svetskog uređenja.Treće, na Zapadu skoro da nema političara sposobnih da odgovore Putinu na isti način kao što je on vodio razgovor. Teško je zamisliti da bi, na primer, Bajden, Šolc, Makron ili Ursula fon der Lajen govorili ovakvim jezikom i duboko ulazili u takve pojmove. Zapadna politička škola ozbiljno je degradirala nakon završetka Hladnog rata. A odgovor na Putinov govor će se morati formulisati na neki način, ali zapadni političari za sada nisu uspeli da se izbore sa ovim zadatkom – uveren je Medvedčuk.

Prema njegovim rečima, Putinov govor na Valdajskom forumu otvorio je novu stranicu u svetskoj politici“, a ruski lider „opravdano je zahtevao pravdu“, ne samo za Rusiju, već i za ceo svet.

– Zapadu je jasno i glasno rečeno: stop! Dosta je pljačkati druge zemlje i civilizacije. Putin je oduzeo Zapadu mandat za pljačkanje sveta, opravdao bezvrednost njegovih pokušaja moralnog nadmoćstva nad drugima, pokazao pljačkačku šemu zapadnog nakupljanja bogatstva. Sada se na najvišem nivou kaže da zapadni politički i ekonomski modeli ne donose nezapadnim zemljama i narodima ni blagostanje, ni mir, ni duhovni razvoj – kaže političar.

On kaže da je u svom govoru Putin zastupao ceo nezapadni svet.

– Podržao je njihovu autentičnost i jedinstvenost, proglasio pravo na nezavisni razvoj svake zemlje, svake civilizacije bez obzira na Vašington, London i Brisel. Na kraju krajeva, sve zemlje i narodi zahtevaju fer odnos prema sebi a ne etikete koje im Zapad stavlja pre nego što ih ponovo opljačka – naglasio je političar.

On dodaje da svet već počinje da se kreće ka raznolikosti, ravnopravnoj saradnji i uzajamnom uzimanju interesa u obzir.

– Uveren sam da čovečanstvo ne ide ka rasparčavanju u konkurentske segmente, ne ide prema novom blokovskom sukobu, ma šta ga motivisalo, ne ide prema bezosećajnom univerzalizmu nove globalizacije, već naprotiv, svet se kreće prema sinergiji država-civilizacija, velikih prostora, zajednica koje prepoznaju sebe upravo takvima – zaključuje Medvedčuk.

Source link

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja