NaslovnaVESTI"Crno zlato" poskupelo na 88 dolara po barelu! U Srbiji za sada...

“Crno zlato” poskupelo na 88 dolara po barelu! U Srbiji za sada stabilna cena!

Cena sirove nafte dva dana po izbijanju rata u Izraelu skočila je za više od tri odsto, odnosno skuplja je za četiri dolara po barelu. Od juče se barel sirove nafte na svetskim tržištima prodaje za skoro 88 dolara, a prema procenama stručnjaka, može se očekivati dalji rast cena.

Što se Srbije tiče, navode oni, poskupljenje se za sada neće odraziti na cenu derivata u Srbiji. Ali ukoliko nafta dalje nastavi da poskupljuje i dostigne cenu od 100 dolara po barelu, kao na početku rata u Ukrajini, moguće je da dođe do skoka cena derivata na našem tržištu.

Poremećaj tržišta

Tomislav Mićović iz Unije naftnih kompanija Srbije kaže da smo već navikli da svaki porast tenzija na Bliskom istoku dovodi do povećanja cena nafte, pa ni ovog puta nije drugačije.


– Srećna okolnost je da je ovom skoku cena sirove nafte na globalnom nivou prethodio višednevni pad. Narednih dana promene cena će zavisiti od procene dužine trajanja sukoba, a pre svega od toga da li će u sukob biti uvučene i druge države. Izrael i Palestina nisu značajni učesnici na tržištu nafte, ali jeste region u kome je izbio sukob, koji može da izazove krajnje nepredvidive posledice po svetsko tržište nafte – kaže Mićović i dodaje da za detaljnije projekcije uticaja na cene nafte na evropskom i našem tržištu treba sačekati da prođe malo vremena.

Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca Srbije napominje da je svaka prognoza trenutno neprecizna, ali se trend rasta cena nafte neminovno nastavlja.

– Berza naftnih derivata je najnestabilnija na svetu. Dešavanja u Izraelu će uticati na rast cena nafte u celom svetu, jer koliko je nestabilno to tržište, ukazuje upravo činjenica da je prošle nedelje cena sa 95 dolara po barelu snižena na 85, da bi samo u toku jedne večeri ponovo skočila na 88. Variranja od 10 dolara na sedmičnom nivou ukazuju na nepouzdano kretanje cena, ali prema mojoj proceni, maksimalna cena nafte ne bi trebalo da premaši 90 dolara. Novonastala dešavanja idu u prilog velikim igračima na tržištu, kao što je Saudijska Arabija, koja je ograničila proizvodnju nafte kako bi povećala njenu cenu, jer ako je velika ponuda a mala potražnja, cene padaju – objašnjava Atanacković i dodaje da samo 50 odsto cene goriva u Srbiji zavisi od cene sirove nafte u svetu.


Foto: Zoran Sinko


 


Ograničen rast cena

Atanacković navodi da će se cene naftnih derivata kod nas kretati u zavisnosti od situacije u Evropi, gde se još osećaju posledice ukrajinskog rata zbog obustave uvoza nafte iz Rusije.

– Rusija je bila veliki izvoznik nafte, pa se Evropa sada snalazi sa više različitih strana, jer nema mogućnosti da sama proizvede potrebnu količinu derivata. Sada uvozi naftu iz Indije. Kod nas se za sada ne očekuje rast cena derivata, jer će Vlada Srbije ograničiti cenu dizela pošto, njegov rast povlači niz poskupljenja koja direktno utiču na inflaciju. Dizel kod nas ima široku primenu u privredi, vojsci, koristi se i za pokretanje aviona kao kerozin. Benzin, sa druge strane, ima mnogo manju primenu u industriji i koriste ga samo automobil, pa njegov rast nema veće posledice – napominje Atanacković i dodaje da srpska naftna rafinerija može zadovoljiti naše potrebe.

Poskupljuje i gas

Cena gasa u Evropi je od juče ponovo nakon nedelju dana porasla iznad 40 evra za megavat-sat i, prema podacima sa berze, prodaje se po ceni od 43,100 evra za megavat-sat, što je za skoro 10 odsto više nego u petak.

Kao jedan od razloga za rast cena gasa jeste napad palestinskog Hamasa na Izrael, ali uprkos ovom skoku, cena je znatno ispod nivoa od prošle godine, kada je dostizala i 300 evra po megavat-satu.

Source link

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja