NaslovnaPLANETANezapamćen zaokret! Švedsku trese talas pucnjava i bombaških napada - a sve...

Nezapamćen zaokret! Švedsku trese talas pucnjava i bombaških napada – a sve zbog…

Švedska policija objavila je zapanjujuću statistiku o broju pucnjava i eksplozija koje su počinile kriminalne grupe ove godine.

U prva tri kvartala 2023. godine, 42 osobe su poginule, a 80 je povređeno kao rezultat 290 pucnjava u grupama u severnoevropskom kraljevstvu.

U istom periodu u zemlji su se dogodile 132 eksplozije, u poređenju sa 90 u celoj prošloj godini.

Švedska policija objavila je zapanjujuću statistiku o broju pucnjava i bombaških napada koje su počinile kriminalne grupe ove godine. U prva tri kvartala 2023. godine, 42 osobe su poginule, a 80 je ranjeno kao rezultat 290 pucnjava u grupama u severnoevropskom kraljevstvu.

“Sposobnosti” gangstera brži od švedske policije

U objavljenom izveštaju švedske policijske uprave navodi se da agencije za sprovođenje zakona te severnoevropske države „teško drže korak” sa kriminalnim grupama jer „sposobnosti” gangstera rastu brže od onih švedskih policajaca.

Usred rastućeg talasa kriminala, zvaničnici švedske policije najavili su da proširuju obim delovanja svoje agencije u oblastima „analize, krivičnog gonjenja i raspodele resursa“.

Osim toga, nakon takvog priznanja, očajni policajci su pokušali da prebace odgovornost za ono što se dešavalo na druge, pozivajući javnost na „zajedničke napore“ u suzbijanju teških zločina.

Istovremeno, uveravanja građana da policija čini sve što je potrebno u borbi protiv pucnjave i eksplozija u vezi sa organizovanim kriminalnim grupama su u suprotnosti sa razočaravajućim podacima koji su prezentovani stanovništvu.

Statistika

Švedska policija počela je da vodi godišnju statistiku pucnjava po mesecima 2016. godine, a do tada nije bilo zvaničnih podataka o poginulima ili povređenima, kao posledica oružanog nasilja organizovanih kriminalnih grupa. Kada je reč o eksplozijama vezanim za bande, statistika je prvi put sastavljena tek 2018. godine.


Foto: Tanjug/AP


 


Po posebno teškim zločinima bandi izdvaja se Stokholm i okolina, a zatim region Malme. Ako se nastavi sadašnja stopa rasta broja žrtava, do kraja godine će u nasilju bandi poginuti 56 ljudi. Taj ishod bi bio manji od 62 smrtna slučaja prošle godine, ali i dalje značajno veći od 45 ljudi ubijenih 2021-ve.

U 2020. godini zabeleženo je 47 smrtnih slučajeva tokom kriminalnih obračuna, 2019. godine broj mrtvih je bio 45, 2018. godine – 43, a 2017. godine ubijeno je 36 osoba. Broj žrtava masovnih ubistava tokom godina statistike, kretao se od približno 110 do 140 ljudi. Ukupan broj pucnjava u grupama sa mrtvima i povredama za ovu godinu je mnogo više od 300, u odnosu na 391 pucnjavu u 2022-oj.

Što se tiče eksplozija, ove godine su se dogodile 132 puta, dok je za celu prošlu godinu njihov broj bio 90. 2021. godine bilo je 79 eksplozija, 2020. – 107 eksplozija, 2019. – 133 i 2018. – 90 eksplozija.

Source link

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja