NaslovnaPLANETAOglasio se Lavrov o sukobu u Izraelu, pa pomenuo rešenje: To je...

Oglasio se Lavrov o sukobu u Izraelu, pa pomenuo rešenje: To je jedina inicijativa koja može biti na stolu!

Moskva poziva Palestince i Izraelce da prekinu vatru i smatra da je mirna, sigurna i dobrosusedska koegzistencija dve države, Izraela i Palestine, jedina moguća inicijativa za rešavanje palestinskog pitanja, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

– Što se tiče posredničkih napora, strane pre svega moraju da prekinu vatru. Sva druga pitanja mogu se rešiti u normalnom, nevojnom okruženju – istakao je on na konferenciji za novinare posle razgovora sa generalnim sekretarom Arapske lige Ahmedom Abulom Geitom, preneo je TASS.

Prema rečima ruskog ministra spoljnih poslova, on ne zna za bilo kakve nove inicijative za rešavanje izraelsko-palestinskog sukoba.

– Što se tiče, kako ste rekli, brojnih inicijativa za rešavanje situacije na Bliskom istoku, iskreno govoreći, nije mi poznata nijedna – istakao je on.

Lavrov je naveo da je bilo poziva za prekid krvoprolića i početak pregovora.

– Jedina moguća inicijativa za rešavanje palestinskog pitanja trebalo bi da bude zasnovana na odlukama koje su donete na platformi Ujedinjenih nacija. To podrazumeva mirnu, sigurnu i dobrosusedsku koegzistenciju dve države, Izraela i Palestine – naglasio je šef ruske diplomatije.

On je rekao da je danas bilo reči upravo o tome.

– To je naš zajednički stav, to je jedina inicijativa koja može biti na stolu i koja treba da bude predmet direktnih razgovora između Palestinaca i Izraelaca – dodao je Lavrov.

Sukobi se nastavljaju i danas, trećeg dana od početka iznenadne velike ofanzive palestinskog ekstremističkog Hamasa na teritoriju Izraela iz Pojasa Gaze.

Source link

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja