NaslovnaVESTIPetković iz Brisela: Neophodna je objektivna istraga napada u Banjskoj

Petković iz Brisela: Neophodna je objektivna istraga napada u Banjskoj

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju i pregovarač Beograda u dijalogu sa Prištinom Petar Petković danas je u Briselu održao radni sastanak za ambasadore, predstavnike država članice EU, kao i predstavnike Evropske komisije i Evropske spoljonopolitičke službe na kojem ih je detaljno informisao o aktuelnoj političko- bazbednosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji s posebnim osvrtom na tok dijloga i poslednje tragične dogadjaje u Banjskoj.

Tokom dva i po sata prezentacije i otvorene diskusije Petković je preneo prisutnim diplomatama da Beograd na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem sve čini da sačuva mir i stabilnost i da Srbija ni na koji način nije želela, niti je učestvovala u nedavnim tragičnim dogadjajima u Banjskoj. 

On je istakao da je neophodna objektivna i nepristrasna istraga pomenutih dogadjaja, s obzirom na činjenicu da Priština brojnim dezinformacijama i neistinama pokušava da označi Srbiju kao krivca. Beograd je u okviru prezentacije brojnim dokumentima, fotografijama, video snimcima demantovao laži Prištine i izneo dokaze koji jasno pokazuju da je Priština koren svih problema.

Delegacija Srbije je argumentovano podsetila sagovornike na brojne incidente i napade od strane Prištine čija su meta isključivo Srbi, iskakavši da je jedini krivac nepodnošljive situacije koja je rezultirala dogadjajima od 24. septembra Aljbin Kurti koji je politikom terora i institucionalnog nasilja nad srpskim narodom na severu KiM doveo do tragičnih dogadjaja. Petković je podsetio da Beograd poslednjih dogodinu dana intenzivno upozoravao kompletnu medjunarodnu javnost da će situacija na terenu dodatno da eskalira ukoliko Zapad ne izvrši snažan pritisak na Aljbina Kurtija. Zbog svega toga, Petković je ponovio zahtev da Kfor u potpunosti preuzme ulogu u zaštiti Srba na severu KiM i zameni tzv. Kosovsku policiju koji srpski narod doživljava isključivo kao okupacionu silu.

– Jedini put napred je kroz momentalnu deeskalaciju i povlačenje Kosovske policije sa severa, kao i kroz nastavak dijaloga i konkretne korake ka formiranju Zajednice srpskih opština – preneo je Petković podsećajući da Priština punih deset godina odbija da formira Zajednicu srpskih opština, a da umesto kolektivnih i individualnih prava koja im garantuje Prvi briselski sporazum, Priština nad Srbima sprovodi etničko čišćenje.  

Radni sastanak održan je u prostorijama Misije Republike Srbije pri Evropskoj uniji, a uz učešće i direktora Kancelarije za koordinacione poslove u pregovaračkom procesu s PIS u Prištini Milanom Ravićem i otpravnika poslova Misije Republike Srbije pri EU Danijela Apostolovića.

Source link

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja