NaslovnaVESTIStano preti - Vratite se dijalogu, biće posledica zbog Banjske

Stano preti – Vratite se dijalogu, biće posledica zbog Banjske

Portparol Evropske unije Peter Stano izjavio je danas da je poruka Brisela i međunarodnih partnera nakon sastanaka Evropske političke zajednice u Granadi da Kosovo i Srbija treba da se vrate dijalogu i smire tenzije na severu, a da će nakon istrage o događajima u Banjskoj EU odlučiti o narednim koracima.

Stano je rekao da je samit u Granadi bio dobra prilika za niz sastanaka i potvrdio da se visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Đuzep Borelj sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsednicom Kosova Vjosom Osmani.

– Poruka visokog predstavnika i svih država članica EU i međunarodnih partnera Kosovu i Srbiji je da se vrate dijalogu. Ovo je jedini izvodljiv način za rešavanje pitanja normalizacije odnosa Kosova i Srbije – rekao je Stano.

On je dodao da se od Srbije i Kosova očekuje i da su obe strane pozvane da urade sve da dođe do deeskalacije situacije na severu Kosova.

Govoreći o istrazi u vezi sa događajima u Banjskoj, Stano je ponovio da EU očekuje ne samo punu, već i bezuslovnu saradnju Srbije.

– Ako postoji volja, postoji i način. Ne treba se kriti iza formalnosti priznavanja ili nepriznavanja. Ima dovoljno načina za to kako možete da delite svoje nalaze, kako možete da sarađujete, kako možete da doprinesete punoj istrazi jer je ovo nešto jako ozbiljno što se desilo 24. septembra i mora da bude u potpunosti razjašnjeno jer će imati posledice. Biće posledica. Tako da mora da bude u potpunosti istraženo – poručio je on.

Stano nije želeo da komentariše pojedinačne izjave pojedinaca, faze istrage niti to koliko je ljudi optuženo ili ne u okviru nje.

– Stav EU, koji je više puta ponovljen, jeste da očekujemo punu i bezuslovnu saradnju Srbije, od bilo koga ko može da doprinese da se završi ova istraga uskoro tako da imamo jasnu sliku o tome šta se desilo, ko je u tome učestvovao, ko je to organizovao. EU će, na osnovu toga, odlučiti koji će biti naši naredni koraci u pristupu prema Srbiji, Kosovu, dijalogu i regionu – rekao je Stano.

On je poručio da ovom prilikom neće ulaziti u detalje razgovora sa partnerima.

– Krajnja linija je da EU očekuje rezultate pune istrage i saradnju svih onih koji mogu da doprinesu bezuslovnoj i punoj saradnji, kako bi EU mogla da ima kompletnu sliku o tome ko je kriv i šta se dogodilo 24. septembra na severu Kosova – poručio je Stano.

Source link

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja