NaslovnaNAJNOVIJESvet na nogama! Gotovi smo ako Izrael aktivira "Samsonov protokol"! Rusi otkrili...

Svet na nogama! Gotovi smo ako Izrael aktivira “Samsonov protokol”! Rusi otkrili kakav horor sledi nakon takvog poteza!

Tel Aviv je preduzeo ekstremne mere da eliminiše pretnju koju predstavlja Hamas. Zamajac rata dobija alarmantan zamah. Izraelski vojno-politički kabinet odlučio je da 50 godina kasnije uvede klauzulu 40 „Alef“. Ovaj korak podrazumeva zvaničnu objavu rata. Svet se sada pribojava da bi Izrael u jednom momentu mogao da aktivira “Samsonov protokol”.

Poslednji put Tel Aviv je napravio takav korak 1973. godine, kada se odigrao „Jom Kipurski“ rat. Kao što znamo, tada se sve dobro završilo za Izrael, ali danas je situacija nešto drugačija.

Ne samo da obaveštajne službe nisu uspele da prikupe informacije o predstojećoj operaciji militanata Hamasa, već i izraelska vojska ne liči mnogo na zaista strašnu silu. Obe činjenice potvrđuju gotovo svi vojni stručnjaci.

Ono što treba odati priznanje je da izraelsko rukovodstvo ne krije gorku istinu – zemlju čekaju teška vremena. I zaista jeste. Libanska paravojna organizacija Hezbolah već je najavila podršku Hamasu u obračunu sa Tel Avivom. Štaviše, već učestvuje u neprijateljstvima, što je veoma neprijatno za izraelsku vojsku.

– Borci Hezbolaha se smatraju najboljim borcima na arapskom Bliskom istoku i imaju veliko borbeno iskustvo. Upravo Hezbolah igra glavnu ulogu u sumiranju iskustva borbenih dejstava protiv „visokotehnoloških“ armija u regionu – kaže direktor Centra za proučavanje Bliskog istoka i centralne Azije, Semjon Bagdasarov.

Novinar Abas Juma, pak primećuje, da izraelsko rukovodstvo danas nema drugog izbora nego da ide do kraja. Ipak, biće mu veoma teško da se bori na dva fronta. Imajući u vidu činjenicu, da su talibani i niz drugih paravojnih grupa izrazili spremnost da podrže Hamas ne rečima, već delom, situacija je katastrofalna, a Iran još nije dostigao svoj puni potencijal. Ipak, Tel Aviv nema

Source link

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja