NaslovnaNAJNOVIJETeći će reke krvi, kreće "Ukrajina 2"! Izrael okupio stotine hiljada vojnika,...

Teći će reke krvi, kreće “Ukrajina 2”! Izrael okupio stotine hiljada vojnika, sledi obračun nezamislivih razmera!

Izraelska vojska saopštila je da je mobilisano 300.000 vojnika, dok je Izraelski ministar odbrane Joav Galan potpunu opsadu Pojasa Gaze.

– Naredio sam potpunu opsadu pojasa Gaze. Neće biti struje, hrane, goriva, sve je zatvoreno – rekao je Galan, prenosi Tajms of Izrael.

Američki zvaničnici izjavili su da očekuju kopneni napad na Gazu u narednih 48 sati.

Kako je saopštio Hezbolah, ta vojna formacija se neće mešati u rat u Pojasu Gaze, što znači da će Hamas ostati sam u ovom obračunu.

– Hezbolah je spreman za sve opcije, uključujući i veliki rat kojim bi bilo okončano postojanje Izraela… Ako Izrael odluči da napadne Liban, u potpunosti smo spremni – naveo je neimenovani zvaničkih Hezbolaha „El dijaru“, čime je suštinski odbacio svaku mogućnost da ova organizacija pritekne u pomoć Hamasu u Pojasu Gaze.

Takav razvoj situacije potvrdio je i libanski ministar spoljnih poslova Abdala Buhabib, navodeći da je vlada u Bejrutu dobila čvrste garancije lidera Hezbolaha da se neće mešati u rat u Pojasu Gaze, ukoliko Izrael ne bude napao Liban.

Rusija i Arapska liga pozvale na brzi prekid sukoba

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov pozvao je, tokom razgovora u Moskvi sa predsedavajućim Arapske lige Ahmedom Abul Gejtom, na brzi prekid sukoba Izraela i Hamasa.

Lavrov je ocenio da Rusija i Arapska liga mogu da pomognu da se zaustavi krvoproliće.

Predsedavajući Arapske lige Ahmed Abul Gejt takođe je pozvao na prekid borbi, uz upozorenje da će nasilje biti nastavljeno sve dok palestinski problem ne bude rešen.

Vanredni sastanak šefova diplomatija EU sutra u Briselu

U Briselu će sutra biti održan vanredni sastanak šefova diplomatija zemalja članica EU posvećen situaciji u Izraelu i regionu.

– Sazivam za sutra hitni sastanak ministara spoljnih poslova EU o situaciji u Izraelu i regionu – saopštio je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj na Tviteru.

Source link

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja