NaslovnaHRONIKAAdvokati roditelja dečaka ubice najavili konferenciju nakon podizanja optužnice za masakr u...

Advokati roditelja dečaka ubice najavili konferenciju nakon podizanja optužnice za masakr u “Ribnikaru”!

Nakon što je glavni tužilac Višeg javnog tužilaštva, Nenad Stefanović, na vanrednom obraćanju u Palati pravde, saopštio da je podignuta optužnica protiv Vladimira Kecmanovića, oca dečaka-ubice (14) koji je izvršio masakr u Ribnikaru, advokatska kancelarija Borović, pravni zastupnici roditelja maloletnog dečaka, održaće u petak 13. oktobra konferenciju za medije u Press centru Udruženja novinara Srbije, s početkom od 12 i 30 časova.

Podsetimo, tokom obraćanja viši javni tužilac Nenad Stefanović saopštio je ja je protiv oca dečaka ubice napisana optužnica na 267 strana.

– Okrivljeni Vladimir K. optužen je zbog krivičnog dela teško delo protiv opšte sigurnosti. Postoji opravdana sumnja da je u periodu od godinu dana pre tragedije OŠ „Vladislav Ribnikar“ obučavao svog sina od 13 godina, da rukuje vazdušnim i vatrenim oružjem, kao i pripadajućom municijom, te da gađa u mete u obliku koncentričnih krugova i silueta ljudi, da puni okvir, zatim kako da stoji i diše prilikom korišćenja vatrenog oružja. On ga je u tri navrata vodio u Streljački klub „Partizan Practical Shooting“ i jednom u otvoreni prostor u Etno selo „Gostoljublje“ u Mionici, uprkos činjenici da takva aktivnost i obuka očigledno ne odgovaraju uzrastu njegovog sina – naveo je Nenad Stefanović, glavni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.

On je dodao i da se sumnja se da je otac dečaka ubice postupio suprotno odredbama Zakona o oružju i municiji i Pravilnika o prostorno-tehničkim uslovima za bezbedno smeštanje i čuvanje oružja, jer nije obezbedio uslove za bezbedan smeštaj oružja i municije, odnosno držao je predmetno vatreno oružje sa pripadajućih šest okvira i pripadajućom municijom umesto u metalnom sefu s ključem, u dva plastična kofera za prenošenje oružja, a ne za njegovo bezbedno smeštanje i čuvanje, a koji koferi su se nalazili u jednom rancu crne boje, tako što su oružje i pripadajući okvir bili upakovani u jednom plastičnom koferu sa jednim katancem sa šifrom, a pripadajuća municija u drugom plastičnom koferu bez katanca“, navodi se.

Utvrđeno je da je Vladimir Kecmanović neobezbeđeno oružje držao u koferima za transport oružja i municije, umesto u sefu koji se nalazio pričvršćen za zid u ormaru u hodniku, a koji je prethodno okrivljeni nabavio radi ostvarivanja uslova za bezbedan smeštaj i čuvanje oružja u cilju dobijanja odobrenja nadležnog organa za nabavljanje i državanje vatrenog oružja.

– Okrivljeni je tako omogućio detetu da dođe u posed dva pištolja za koja ga prethodno obučavao da puca u streljačkom klubu i to pištolja marki „Češka zbrojevka“ i „Ruger“, za čije nabavljanje i držanje je on posedavao odobrenje nadležnog organa. Sin okrivljenog je, kako se sumnja, došao u posed neadekvatno obezbeđenog oružja dana 1. maja 2013. godina kada je napunio šest pripadajućih okvira sa municijom sa pištolje sa ukupno 92 metka i stavio ih kod sebe, a zatim ih 3. maja prebacio u svoj ranac i poneo sa sobom u OŠ „Vladislav Ribnikar- rekao je Stefanović, prenosi Blic.

Source link

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja