NaslovnaHRONIKANajveća misterija majke dečaka-ubice! Šok saznanje iz istrage: Otkud DNK Miljane K....

Najveća misterija majke dečaka-ubice! Šok saznanje iz istrage: Otkud DNK Miljane K. na čauri u kabinetu istorije?!

Nenad Stefanović, glavni javni tužioc Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, saopštio je da je podignuta optužnica protiv oca dečaka koji je počinio masakr u OŠ Vladislav Ribnikar, ali i protiv njegove majke, vlasnika streljane u kojoj je Kosta K. pucao, ali i radnik tog objekta.

Stefanović je opisao da je dečak ubica ušao u školu i prvo ubio čuvara, zatim dežurne učenike. U učionici je ispalio 45 projektila.

Prilikom obraćanja tužilac Nenad Stefanović istakao je i da će biti optuženi vlasnik i radnik streljane u koju je Kosta K. i to zbog lažnog svedočenja.

Međutim najviše pažnje javnosti privukla je informacija koju je okupljenim medijima saopštio glavni javni tužilac, a tiče se majke dečaka-ubice Koste K.

–  Ona je optužena jer je neovlašćeno držala municiju, s obzirom da je tokom istrage na jednom od metaka za pištolj “Češka zbrojevka” pronađen njen nesporni DNK trag.. preciznije, na jednoj čauri koja je pronađena kod vrata u učionici-kabinetu istorije – rekao je glavni tužilac Višeg javnog tužilaštva Nenad Stefanović.

Forenzičar Časlav Ristić kaže za Informer da je Miljana K. najverovatnije imala dodir sa municijom pre nego što je njen sin krenuo u krvavi pir i da je na taj način ostavila DNK na toj čauri.


Foto: printskrin/kurir tv


Forenzičar Časlav Ristić


– Ona je živela u tom stanu sa suprugom i sinom. Najverovatnije je dolazila u dodir sa tom municijom i na taj način ostavila svoj DNK. Da li je to bilo iz radoznalosti ili iz potrebe, to neka utvrdi istraga. Ovo može da ukazuje na mnogo stvari – kaže Ristić.

Prema njegovim rečima postupak zbog nedozvoljenog nošenja i držanja oružja, koje je tužilaštvo pokrenulo protiv Kostine majke, ukazuje da je ona imala dodira i sa oružjem.

– U svakom slučaju krivično delo koje joj se stavlja na teret je izuzetno ozbiljno i za to je zaprećena ozbiljna zatvorska kazna – navodi sagovornik Informera.

Podsetimo U Palati pravde danas je održano vanredno obraćanje glavnog javnog tužioca Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, Nenada Stefanovića.

On se javnosti obraćao povodom podizanja optužnice protiv Vladimira Kecmanovića, oca dečaka ubice koji je izvršio masakr u Ribnikaru.


Foto: TANJUG/ Sava Radovanović


Tužilac Nenad Stefanović


Naime, kako je Stefanović rekao na konferenciji za medije, postoji opravdana sumnja da je okrivljeni Vladimir Kecmanović u periodu od godinu dana pre tragedije u OŠ “Vladislav Ribnikar” obučavao svog sina od 13 godina da rukuje vazdušnim i vatrenim oružjem, kao i pripadajućom municijom, te da gađa u mete u obliku koncentričnih krugova i silueta ljudi, da puni okvir, zatim kako da stoji i diše prilikom korišćenja vatrenog oružja.

– On ga je u tri navrata vodio u Streljački klub “Partizan Practical Shooting” i jednom u otvoreni prostoru u Etno selo “Gostoljublje” u Mionici uprkos činjenici da takva aktivnost i obuka ne odgovaraju uzrastu njegovog sina – rekao je Stefanović.

Neobezbeđeno držao oružje

Takođe, sumnja se da je okrivljeni postupio suprotno odredbama Zakona o oružju i municiji i Pravilnika o prostorno-tehničkim uslovima za bezbedno smeštanje i čuvanje oružja, jer nije obezbedio uslove za bezbedan smeštaj oružja i municije, odnosno držao je predmetno vatreno oružje sa pripadajućih šest okvira i pripadajućom municijom umesto u metalnom sefu sa ključem.


Foto: Tanjug


 


Vladimir Kecmanović je oružje držao u dva plastična kofera koja služe za prenošenje oružja, a ne za njihovo bezbedno smeštanje i čuvanje. Koferi su se nalazili u jednom rancu crne boje, tako što su oružje i pripadajući okviri bili upakovani u jednom plastičnom koferu sa katancem i šifrom, a pripadajuća municija u drugom plastičnom koferu bez katanca.

– U istrazi je utvrđeno da je okrivljeni držao neobezbeđeno oružje u koferima za transport oružja i municije, umesto u sefu koji se nalazio pričvršćen za zid u ormaru u hodniku, a koji je prethodno okrivljeni nabavio radi ostvarivanja uslova za bezbedan smeštaj i čuvanje oružja u cilju dobijanja odobrenja nadležnog organaza za nabavljanje i držanje vatrenog oružja – rekao je glavni javni tužilac.

Okrivljeni je tako omogućio detetu da dođe u posed dva pištolja, za koja ga je prethodno obučavao da puca u streljačkom klubu, i to pištolja marki “Češka zbrojevka” i “Ruger”, za čije nabavljanje i držanje je on posedovao odobrenje nadležnog organa.

Dečak ubica oružje uzeo 1. maja

Sin okrivljenog je, kako se sumnja, došao u posed neadekvatno obezbeđenog oružja dana 1. maja 2023. godine, kada je napunio šest pripadajućih okvira sa municijom za pištolje “Češka zbrojevka” i “Ruger” sa ukupno 92 metka i stavio ih kod sebe, a zatim ih 3. maja prebacio u svoj ranac i poneo sa sobom u OŠ “Vladislav Ribnikar”, koju je pohađao.


Foto: Printscreen/Zoran Sinko


 


– Ušavši u prizemlje škole, dečak je najpre pucao u radnika obezbeđenja, a zatim je pucao u dve učenice koje su sedele za stolom za dežurstvo, kao i još jednu učenicu koja se nalazila ispred klavira – rekao je Stefanović.

Potom je hodnikom otišao do kabineta istorije, u kojem su se na času nalazili nastavnica istorije, student istorije na praksi, kao i 23 oštećena maloletna učenika odeljenja VII/2 u koje je ispalio ukupno 45 projektila.

Tu je lišio života šestoro dece i ranio petoro dece, kao i nastavnicu istorije.

Instruktor dao lažni iskaz

Takođe, zbog krivičnog dela Davanje lažnog iskaza, neposredno su optuženi i predsednik streljačkog kluba “Partizan Practical Shooting” Ratko I. i instruktor u tom klubu Nemanja M.

– Okrivljeni Ratko I. je, kako se sumnja, dao lažan iskaz pred tužilaštvom, kada je ispitivan u svojstvu svedoka u istrazi protiv Vladimira Kecmanovića, tako što je tvrdio da on nije video dečaka da puca, da ga je video samo jednom preko video nadzora kako dotrčava do svog oca koji puca, te da je tada lično dao nalog instruktoru da dete izvede napolje – rekao je Stefanović.


>

Zoran Sinko

Pogledaj galeriju

Zoran Sinko

Source link

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja