NaslovnaZDRAVLJEŽelite zdravo srce? Redovno konzumirajte ove namirnice

Želite zdravo srce? Redovno konzumirajte ove namirnice

Ako želite da vam srce bude zdravo i da budete u odličnoj formi ubacite u ishranu sedam namirnica.

Kako biste održali svoje srce zdravim, potrebno je da obratite pažnju na ono što jedete.

Ovih 7 namirnica su ključne za zdravlje srca:

Zeleno lisnato povrće

Zeleno povrće poput spanaća, blitve i kelja poznato je po tome što je bogato vitaminima, mineralima i antioksidansima.

Odličan je izvor vitamina K, koji štiti vaše arterije i pomaže u pravilnom zgrušavanju krvi.

Lisnato povrće je bogato i nitratima, za koje su istraživanja pokazala niži krvni pritisak, smanjuju „ukočenost” arterija i poboljšavaju funkciju ćelija koje oblažu krvne sudove, prenosi Espreso.


Foto: Shuterstock


 


 

Riba i riblje ulje

Ribe kao što su losos, sardine, tunjevina i skuša pune su omega-3 masnih kiselina, koje su dokazano dobre za zdravlje srca.

One imaju zaštitnu ulogu kada je u pitanju rizik od srčanih oboljenja, a dugotrajna konzumacija ribe može uticati na niži nivo holesterola i triglicerida u krvi, šećera u krvi i sistolnog krvnog pritiska.


Foto: Shuterstock


 


 

Orasi

Orasi su odličan izvor vlakana i mikronutrijenata kao što su magnezijum, mangan i bakar. Istraživanja pokazuju da nekoliko porcija oraha u vašoj ishrani može pomoći u zaštiti od srčanih bolesti. Takođe, ishrana bogata orasima može da smanji nivo lošeg holesterola, kao i nivo ukupnog holesterola, piše Espreso.

Pored toga, neke studije su pokazale da je redovna konzumacija orašastih plodova kao što su orasi povezana sa manjim rizikom od srčanih oboljenja.


Foto: Shuterstock


 


 

Paradajz

Paradajz je bogat likopenom, prirodnim biljnim pigmentom sa moćnim antioksidativnim svojstvima koji pomažu u neutralizaciji štetnih slobodnih radikala. Oni dodatno sprečavaju oksidativna oštećenja i upale koje mogu doprineti srčanim oboljenjima.

Paradajz u ishrani može smanjiti holesterol i trigliceride u krvi i povećati dobar holesterol.


Foto: Shuterstock


 


 

Zeleni čaj

Zeleni čaj može imati nekoliko zdravstvenih prednosti, od povećanog sagorevanja masti do poboljšane osetljivosti na insulin do prevencije raka.

Njegovi polifenoli i katehini mogu delovati kao antioksidansi za sprečavanje oštećenja ćelija, smanjenje upale i zaštitu zdravlja srca.

Mnoge studije su pokazale da zeleni čaj povećava leptin, hormon koji reguliše naš apetit i snižava loš holesterol.


Foto: Shuterstock


 


 

Beli luk

Beli luk ima moćna lekovita svojstva koja mogu poboljšati zdravlje srca. To je zahvaljujući prisustvu jedinjenja zvanog alicin, za koje se veruje da ima mnoge terapeutske efekte.

Istraživanja su pokazala da dodaci belog luka snižavaju sistolni i dijastolni krvni pritisak i da su podjednako efikasni kao i obično propisani lekovi za krvni pritisak.

Obavezno konzumirajte beli luk sirov ili ga zgnječite i ostavite da odstoji nekoliko minuta pre kuvanja. Ovo omogućava formiranje alicina, maksimizirajući njegove potencijalne zdravstvene koristi.


Foto: Shuterstock


 


 

Tamna čokolada

Tamna čokolada je bogata antioksidansima kao što su flavonoidi, koji mogu pomoći u jačanju zdravlja srca. Umerena konzumacija čokolade (manje od šest porcija nedeljno) može smanjiti rizik od koronarne bolesti srca, moždanog udara i dijabetesa.

Prilikom konzumiranja najbolje je izabrati kvalitetnu crnu čokoladu sa sadržajem kakaoa od najmanje 70 odsto i konzumirati je umereno ako želite da maksimalno iskoristite njene prednosti.


Foto: Shuterstock


 


 

Source link

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja