NaslovnaREGIONHrvati ruše grobnicu jer je na ćirilici

Hrvati ruše grobnicu jer je na ćirilici

Jedna grobnica danima je tema u mestu Poljica u Opštini Vrsi kod Zadra.

Komunalno preduzeće koje upravlja grobljem naložilo je uklanjanje spomenika jer je natpis na ćirilici?! Porodici je navodno dat rok od 15 dana.

– Ja ne vidim tu problem. Stvarno ne vidim. Mislim da nije trebalo da zabrane grobnicu. Ko zna da čita ćirilicu, pročitaće, a ko ne zna preskočiće – smatra Višnja iz Vrsi.

Marinko slično razmišlja iako priznaje da je reč o temi koja je uvek kontroverzna, ali naglašava da svako zaslužuje da ima nadgrobni spomenik kakav želi.

– Mislim da neko ko se sahranjuje u Hrvatskoj može imati spomenik na bilo kom pismu pa i ćirilici. Ipak – rekao je Marinko.

Oglasio se i direktor komunalnog preduzeća.

– Službeno pismo u Republici Hrvatskoj je latinica, a neko drugo pismo javno može da koristi samo manjina koja čini 30 posto stanovništva. To ovde nije slučaj – poručuje direktor Vrsi infrastrukture.

Navodi da je grobnicu podigla porodica pokojnika koja živi u Holandiji i da su poreklom iz sela koje teritorijalno pripada Ninu, ali čijim meštanima je opština Vrsi dopustila da se sahranjuju na lokalnom groblju

– To je za mene nepoštovanje Republike Hrvatske koja je praktično i njegova domovina. Apsolutno smatram da je cilj provokacija jer je ovo iritiralo i meštane pravoslavne vere u Poljicima – kaže Zdenko Kojić koji priznaje i da ne zna kakva bi odluka bila da je ćirilični natpis postavio neko od stalnih meštana njihove opštine.

Lokalni mediji navode da je do osamdesetih groblje bilo podeljeno.

– Kad je napravljeno novo groblje podela više nije bilo. Groblje je zajedničko. Ćiriličnih natpisa nije bilo ni na starom groblju jer se srpska zajednica u Poljicima uvek služila latinicom – kaže Mojmir Marinković komu se ne sviđa što se u zajednicu unosi nemir.

Ćirilični spomenici su u pravoslavnom delu groblja u Zadru, porodice pokojnika ih redovno obnavljaju na ćirilici, a tako traže i konzervatori.

Porodica pokojnika poručila je da spomenik u Poljicima ne želi da ukloni pa nije poznato kako će se rešiti spor u mestu u kome ni u najtežim vremenima nije bilo međunacionalnih sporova.

Ministarstvo nauke i obrazovanja Hrvatske, podsetimo, odlučilo je prošle godine da smanji brojne školske programe čime se praktično ukida i nastava na srpskom jeziku i upotreba ćirilice.

(Kurir.rs/Danas.hr/Foto:Ilustracija)

Kurir

Source link

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja