NaslovnaPLANETAKoje su to oružje SAD isporučile?! Boing sleteo u Nevatim, a C-17...

Koje su to oružje SAD isporučile?! Boing sleteo u Nevatim, a C-17 kod Tel Aviva – Izrael obelodanio sve!

Izraelsko ministarstvo odbrane objavilo je po priv put snimak vojne pomoći koju su SAD počele da isporučuju Izraelu posle skoro 50 godina od početka prvog vazdušnog mosta.

Za sada nije navedeno šta je isporučeno Izraelu, ali se pretpostavlja da su možda u pitanju bile rakete-vazduh vazduh, kompenente za avio bombe JADAM, protivoklopne rakete Helfajer ili rezervni delovi za letelice, a možda i PVO projektili.

Snimak na kome se vidi iskrcavanje tereta iz kargo letelica, možete videti ovde!

Boing 747 “Ks7100” Kargo Er Kompani, Čelndž Erlajns sleteo je u utorak uveče u vazduhoplovnu bazu Nevatim u južnom Izraelu.

Zapadni mediji navode da je u pitanju preizna municija i vojna oprema.

 

Approaching 🇮🇱Nevatim Air Base in Israel now is an Israeli military charter flight arriving from 🇺🇸Dover Air Force Base in the United States, using an uncommon callsign #YDN100.

The flight was done by an Israeli-registered Boeing 747-400 freighter reg. 🇮🇱4X-ICA. https://t.co/jIbG4XXYJr pic.twitter.com/EZlikAhmKi

— Gerjon | חריון | غريون | ኼርዮን (@Gerjon_) October 10, 2023

 

 

The Challenge Airlines suspected military cargo charter flight from 🇺🇸Dover Air Force Base in the United States is minutes away from landing at 🇮🇱Nevatim Air Base in Israel.

Boeing 747-400F(ER) 🇮🇱4X-ICA/#YDN201 pic.twitter.com/092jjru0Kz

— Gerjon | חריון | غريون | ኼርዮን (@Gerjon_) May 8, 2023

 

Iako su snimljeni američki teški transportni avioni C-17 Globmaster na aerodromu David Ben Gurion, tvrdi se da je to prvi avion pomoći iz Sjedinjenih Država.

“Vazdušni most” koji su SAD uspostavile pre pola veka prema Izraelu trajao je 33 dana i to sa teritorije SAD. Američki “Vazdušni most” postojao je iz američkih baza u Evropi i trajao je isto kao i sadašnji za vreme sukoba. Za to vreme dok je trajao Četvrti arapsko-izraelski rat SAD su u Izrael prebacili 22.000 tona ratnog materijala.

Ključnu ulogu u početnoj za Izrael kritičnoj fazi snabdevanja da bi sanirali gubitke u tenkovima i borbenim avionima i protivoklopnoj tehnici dopremili su transportni avioni C-5 Galaksija. Sa njima ostvarano je 25 posto od ukupnih naleta i prebačeni su tenkovi M-48, M-60, avioni A-4, F-4, helikoptere CH-53, haubice kalibra 155 mm.

Američki vazdušni most od SAD do Izraela bio je dug 11.000 km.

 

 

Source link

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja