NaslovnaVESTINovi udar na Srbiju i predsednika Aleksandra Vučića: Dolazi "velika petorka" -...

Novi udar na Srbiju i predsednika Aleksandra Vučića: Dolazi “velika petorka” – slede još jači pritisci!

Takozvana ‘velika petorka’, emisari predsednika SAD, Francuske, Nemačke i italijanske premijerke, zajedno sa izaslanikom EU Miroslavom Lajčakom, trebalo bi da do kraja meseca doputuje u Beograd na sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem!

‘Velika petorka’ je već bila u Srbiji 20. januara, kada je tokom razgovora sa Vučićem ispostavila ultimatum da prihvati nemačko-francuski plan ili će Srbiji uvesti sankcije, a sada prema svemu sudeći dolazi povodom dešavanja u Banjskoj 24. septembra, u kojima je od eksplozije nastradao ‘kosovski policajac’ dok su pripadnici takozvane ‘kosovske policije’ likvidirali trojicu Srba.

Stručnjaci, sagovornici Informera, uvereni su da ‘velika petorka’ dolazi u Beograd kako bi pojačala pritisak na Vučića da se što brže reši kosovsko pitanje.

Osim toga, dodaju, sigurno će biti reči i o uvođenju sankcija Rusiji, što naša država odbija da uradi.

Sticaj okolnosti

Naš dobro obavešten izvor kaže da je Beograd mesecima upozoravao da na severu Kosova može da dođe do sukoba jer Kurtijev režim teroriše i napada Srbe.


Foto: Aleksandar Jovanović Cile


 


 

– Kada se desio sukob u Banjskoj, pojedine zapadne sile su davale izjave u kojima je Srbija označena kao jedini krivac. U tome je prednjačio nemački ‘ambasador’ u Prištini Jens Rode. Sinhronizovano sa tim stizali su zahtevi da se Srbiji uvedu sankcije, a taj front u EU od najmanje sedam država predvodili su predstavnici Letonije, Litvanije i Estonije, ali i Hrvatske… Ako sve ovo uzmemo u obzir, takozvana ‘velika petorka’ ne dolazi u Srbiju sa lepim vestima, već verovatno sa novim i još jačim pritiscima – prenosi naš izvor.


Foto: Zoran Sinko


 


Komentarišući sve ove navode, analitičar Vladimir Dobrosavljević kaže da je do tragičnog događaja u Banjskoj pozicija Beograda u odnosu na albanske političke strukture u Prištini bila najbolja u poslednjih nekoliko decenija.

– Međutim, izuzetno lošim sticajem okolnosti po nas, to se bukvalno u toku jedne noći preokrenulo. Uz sve to, pretnja od novog velikog sukoba na Bliskom Istoku zasenila je sve ostale neuralgične tačke. Iz tih razloga predstavnici Kvinte žele da pacifikuju sve ostale potencijalne sukobe u svojim interesnim zonama. To nameravaju da sprovedu brzo i efikasno kako bi se fokusirali na svoje nove geostrateške prioritete. Iz tih razloga može se očekivati pojačan pritisak na Beograd i privremene institucije u Prištini kako bi se došlo do makar kratkoročnog ali održivog rešenja, naravno, iz njihove perspektive – ističe Dobrosavljević.

Sve poništeno

Miloš Garić, glavni i odgovorni urednik portala ‘Kosovo onlajn’, ocenjuje da ‘velika petorka’ u foto-finišu pred evropske i američke izbore sprema veliki pritisak na Beograd i predsednika Vučića.


Foto: Zoran Sinko


 


– Međutim, od njihovog prethodnog dolaska u januaru do danas mnogo toga se na Kosovu dogodilo što je poništilo svaku mogućnost priče o normalizaciji odnosa Srba i Albanaca. Oni su dozvolili Kurtiju da mesecima teroriše Srbe na Kosovu i menja realnost na terenu proterujući ljude, i nije ni fer ni realno da sadašnje okolnosti koriste kako bi ucenama postigli svoje ciljeve u Beogradu. Prvi i najvažniji zadatak predstavnika najvećih zapadnih zemalja treba da bude odlazak u Prištinu, gde sa Kurtijem moraju da se dogovore hoće li prestati teror prema Srbima i kad će ispuniti obaveze iz Briselskog sporazuma. Tek sa tim obavljenim poslom kod Kurtija nastavak dijaloga može da ima smisla – zaključuje Garić.

Source link

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja