NaslovnaPLANETAOčajni Zelenski traži samo jedno od NATO! Spomenuo Putina - "To moramo...

Očajni Zelenski traži samo jedno od NATO! Spomenuo Putina – “To moramo da sprečimo!”

U Briselu je danas počeo dvodnevni sastanak ministara odbrana država članica NATO-a, čija je glavna tema nastavak podrške Ukrajini u njenom nastojanju da se odbrani od ruskog napada.

Na samom početku skupa, medijima su se obratili generalni sekretar severnoatlantske alijanse Jens Stoltenberg, kao i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. 

– PVO sistemi su od izuzetne važnosti kako bi se odbranili gradovi, ekonomija i kritična infrastruktura. Kada ekonomija funkcioniše, tada stvari u Ukrajini mogu da funkcionišu. To će pomoći Ukrajincima da rade, da trguju, i da funcionišu kao normalna država, I to će pomoći da se samostalno finasiraju i proizvode miniciju za rat – istakao je Stoltenberg.

On je dodao da ruski predsednik Vladimir Putin koristi “zimu kao oružje”, napadajući energetski sistem. 

– To moramo da sprečimo. Sa jačanjem PVO sistema napravićemo značajnu razliku – uveren je generalni sekretar NATO-a.

On je napomenuo da hrabrost ukrajinskog naroda nastavlja da impresionira i da nadahnjuje sve u NATO. 

– Vaša borba je naša borba, vaša sigurnost je i naša sigurnost i vaše vrednosti su naše vrednosti. NATO će stajati uz Ukrajinu koliko god to bude potrebno – izričit je Stoltenberg.


Foto: EPA


Volodimir Zelenski i Jens Stoltenberg


 

Ukrajinski predsednik je istakao da je najveći izazov kako preživeti nadolazeću zimu, za šta je Kijevu potrebna podrška, i zbog čega je on danas u Briselu. 

– Razgovaraćemo o tome kako da isteramo Ruse sa naše zemlje – napomenuo je Zelenski.

On je istakao da želi da razgovara i o tome da se iskoristi “zamrznuti” ruski novac za potrebu obnove Ukrajine posle rata.

Stoltenberg je istakao da će se na dnevnom redu, osim Ukrajine, naći i napad Palestinaca na Izrael, operacije NATO-a u Iraku, kao i na Kosovu i Metohiji, ali i jačanje same odbrane zapadne vojne alijanse.

– Razgovaraćemo i o incidentima u Baltičkom moru, o načinjenoj šteti na kritičnoj podvodnoj infrastrukturi. Sada je najbitnije da utvrdimo šta se desilo. Ako utvrdimo da je to namerni napad na NATO kritičnu infrastrukturu, to bi bilo onda ozbiljno, ali bi naišlo na odlučan i jedinstven odgovor u NATO – kaže Stoltenberg.

Dvodnevni samit okupiće ministre odbrana iz 30 država, kao i kolegu iz Švedske čija država želi da postane član NATO-a. 

 

Source link

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja