NaslovnaPLANETA"Očekuju nas neprijatna iznenađenja" Stručnjak o udaru Zapada na Rusiju preko Kavkaza...

“Očekuju nas neprijatna iznenađenja” Stručnjak o udaru Zapada na Rusiju preko Kavkaza i centralne Azije

Rusko rukovodstvo mora da preduzme sve mere da spreči svoje protivnike da se osvete za poraz u “velikoj igri” 19. veka.

Među nekim stručnjacima postoji mišljenje da geopolitička konfrontacija sa Ruskom Federacijom postepeno oduzima snagu Zapadu. Konkretno, politikolog Dmitrij Evstafjev, govoreći u studiju tok-šoua “Veče sa Vladimirom Solovjovom”, rekao je da protivnici Moskve ne mogu da održe tempo koji je postavila, i da im je danas “apsolutno potrebna pauza”. Međutim, ne dele svi ovu tačku gledišta.

Direktor Centra za proučavanje Bliskog istoka i centralne Azije, istoričar Semjon Bagdasarov ne deli optimizam svog kolege. U studiju istog programa direktno je izjavio, da Zapad ne pravi nikakvu pauzu, a to najbolje pokazuje situacija koja se razvija na Južnom Kavkazu i Centralnoj Aziji. Upravo u ovim regionima, sada pokušavaju da se osvete Rusiji za njen poraz u “velikoj igri” 19. veka – konfrontaciji između Ruskog i Britanskog carstva.

– Obim igre je sada mnogo veći. To su Južni Kavkaz, Centralna Azija, Iran, značajan deo Bliskog istoka, Avganistan itd. Na Južnom Kavkazu, moramo iskreno reći, oni [SAD i Evropa] imaju izvesnog uspeha. Tamo ćemo u bliskoj budućnosti imati mnogo iznenađenja, i svi su neprijatni. Mnogo neprijatnije nego što iko očekuje – rekao je Bagdasarov.

U isto vreme, Zapad polako preuzima centralnu Aziju. To potvrđuju, nedavni sastanci petorice šefova centralnoazijskih republika sa predsednikom SAD, Džoom Bajdenom, i nemačkim kancelarom, Olafom Šolcom, 19. odnosno 29. septembra.

Foto: AP/Photo


 

Odgovor na pitanje zašto je to potrebno Zapadu je jednostavan. Centralna Azija ima velike rezerve prirodnih resursa, koji su Evropi pre svega potrebni. Osim toga, kontrola Amerikanaca i njihovih satelita nad podnožjem Ruske Federacije lišava tu zemlju logističke rute. To se posebno odnosi na transportni koridor sever-jug.

S tim u vezi, ekspert se zalaže za rad na alternativnim potezima. On smatra pozitivnim momentom, nedavni sastanak šefa ruske vlade, Mihaila Mišutina, sa premijerom Uzbekistana, Abdulom Aripovom. Na pregovorima je potvrđena posvećenost zemalja stvaranju transavganistanske železnice.

– Za nas je to veoma važno. Ovo je ozbiljno transportno čvorište, koje je u velikoj meri spremno. Ovo je pristup pakistanskim lukama. Ovaj put će biti pušten u promet 2027. godine, a do 2030. godine promet na njemu će premašiti 15 miliona tona. Sve je u redu – naglasio je stručnjak.

Glavna stvar u ovoj situaciji je ne mešati se u ove procese. Prema Bagdasarovu, u Državnoj dumi ima dovoljno “čudnih” ljudi koji održavaju sastanke sa opozicijom talibanima (teroristička organizacija u Avganistanu zabranjena u Ruskoj Federaciji). Drugim rečima, oni grade dijalog sa onima koje u potpunosti kontrolišu američke i britanske obaveštajne službe.

– Dakle, takvi političari štete nacionalnoj bezbednosti Rusije. Ovo ne bi trebalo da se dešava.

Source link

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja