NaslovnaNAJNOVIJEPlaneta ključa! Počinje sveopšti rat, biće krvi do kolena! Haos u Izraelu...

Planeta ključa! Počinje sveopšti rat, biće krvi do kolena! Haos u Izraelu ulazi u najkritičniju fazu, ovakav horor niko nije mogao da zamisli!

Nakon što se sukob između Izraela i Hamasa ponovo zaoštrio, pitanje izraelske kopnene invazije na pojas Gaze ponovo postaje aktuelno.

Borbe između izraelske vojske i Hamasa imaju tendenciju da prate sličan obrazac, a kopnenim upadima obično prethodi jaka raketna vatra koja gađa područja i lokacije kojima se Izraelci približavaju, prenosi Gardijan.

Izrael je takođe u velikoj meri koristio vazdušnu snagu i granatiranje iz artiljerije i pomorskih topova u prvoj fazi kampanje kako bi gađao, kako kaže, vojnu infrastrukturu Hamasa, uključujući vladine zgrade, policijske stanice, obalne instalacije, objekte za obuku i domove.

Ali dok Izrael ima veliku prednost u smislu veličine svoje vojske, tehnologije, sistema naoružanja i logistike, Hamas se tokom godina znatno prilagodio da iskoristi prednost gustog urbanog okruženja Gaze.

Kako će geografija uticati na moguće borbe?

Geografija Gaze je ograničavajući faktor za izraelske operacije i zbog toga Izraelske odbrambene snage imaju tendenciju da koriste iste pristupne puteve.

Postoje ruralna područja obradivog zemljišta pored prelaza Erez na krajnjem severu Gaze, oko Bureija južno od grada Gaze, gde postoji greben koji gleda na centralnu Gazu i istočno od Khan Junisa na jugu gde se tenkovi i oklopna vozila mogu lako kretati i zauzimaju vatrene položaje. Druga pristupna tačka je oko Filadelfijske rute u blizini Rafe na krajnjem jugu.


Foto: Printscreen


 


Izrael je u prošlosti koristio položaje koji gledaju na centralnu Gazu kako bi pokušao da prekine komunikaciju između grada Gaze i juga i drugih mesta kako bi podelio to područje.

Hamas i druge frakcije u Gazi su svesni da su to rute koje izraelske snage mogu koristiti i da će često imati prve linije odbrane u tim oblastima, koje su u prošlosti bile poprište teških borbi.

Kako se peskovita priroda pretvara u urbana područja, teren postaje sve teži za Izrael. Visoki stambeni blokovi na mestima kao što su Džabalija i Bejt Lahija gledaju na severne prilaze gradu Gazi, dok se glavni put sa severa na jug graniči sa industrijskim zonama koje je Hamas koristio za odbranu u prošlosti.

Teren u centralnoj Gazi i istočno od Kan Junisa je otvoreniji, ali sela i visoke zgrade nižu se uz pristupne puteve i pružaju zaklon Hamasu.

Hoće li Izraelci ući u glavne gradove?

Izraelske snage mogu očekivati teške napade pokušavajući da napreduju u glavnim urbanim centrima. Hamas i druge frakcije imaju protivtenkovske mine i protivtenkovske navođene rakete koje su ranije efikasno koristili minobacačkom vatrom.

U jednoj noći borbi u naseljenom području Šujeija tokom rata 2014. godine, Izrael je izgubio 13 vojnika u zasedi koja je uključivala protivtenkovske mine i vatru iz mitraljeza.


Foto: Prinstskrin


 


Dok izraelska vojska ima iskustva u oklopnim borbama u palestinskim gradovima, sada se veruje da Hamas ima velike zalihe protivtenkovskih raketa Kornet koje su efikasno korišćene od strane Hezbolaha u Libanu , protiv izraelskih borbenih tenkova.

Grupa je takođe razvila bespilotne letelice opremljene municijom, poput onih koje se široko koriste u Ukrajini, koje mogu da bacaju bombe na vozila i trupe, što predstavlja novu pretnju.

Kako će Hamas odgovoriti?

Hamas ima višegodišnje iskustvo u borbi protiv izraelske vojske i postao je prilagodljiva i efikasna urbana snaga. Ima jezgro iskusnih borbenih vođa koji su blisko upoznati sa izraelskim načinom borbe, neki od njih govore hebrejski koji su detaljno proučavali izraelsku vojsku.

Glavni problem za Izrael u bilo kakvom pokušaju kopnene invazije je to što će morati da se suoči sa pripremljenim pozicijama od strane Hamasa, uključujući borbene tunele koji su uveliko kopani tokom godina i u nekim slučajevima opremljeni komunikacionim sistemima.


Foto: Tanjug/AP


 


Inžinjeri Hamasa sada imaju značajno iskustvo u izgradnji čvrstih i dobro skrivenih podzemnih lokacija koje će se koristiti kao komandni centri i iz kojih raspoređuju borce.

I dok je Izrael nekada imao jasnu prednost u kontroli Gaze, jeftini i lako dostupni civilni dronovi koje je nabavio Hamas izjednačili su stvari, omogućavajući im da posmatraju linije približavanja Izraela.

Iako Izrael verovatno ima vojne kapacitete za kopnenu invaziju, cena će verovatno biti visoka za izraelsku vojsku i palestinske civile.

Potpuna ponovna okupacija Gaze bila bi veliki izazov i verovatno bi dovela u pitanje sposobnost Izraela da održi dugoročnu okupaciju, što sugeriše da bi, ako bi Izrael pokrenuo punu invaziju, njegov cilj najverovatnije bio potpuni poraz Hamasa.

Source link

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja