NaslovnaHRONIKARoditelji zapustili dečaka ubicu iz Niške Banje?! Centar za socijalni rad pokrenuo...

Roditelji zapustili dečaka ubicu iz Niške Banje?! Centar za socijalni rad pokrenuo postupak

Centar za socijalni rad u Nišu pokrenuo je postupak na utvrđivanju da li su roditelji, iz Niške Banje, zapuštali svog sina M.M. (13) koji je 7. oktobra u njihoovj porodičnoj kući ubio druga Andreja S. (13).

Kako saznajemo odmah nakon užasnog zločina koji je krivično nedgovorni M.M. počinio Centra za socijalni rad počeo je rad na proceni da li su roditelji zapuštali svog sina i ako se utvrdi da j to to bio slučaj protiv njih bi bila podneta i krivična prijava nadležnom sudu, koji može da izrekne mere delimičnog ili potpunog oduzimanja roditeljskog staranja.

– Zapuštanje je u istom rangu kao i zlostavljanje. Širok je spektar zakonskih mogućnosti koje se mogu doneti, ali ne bih da licitiram dok se ne utvrde činjenice. U zavisnosti od prikupljenih informacija Centar donosi procenu pa se tek onda pristupa donošenju mera. U ovom trenutku ne može da se kaže ništa još uvek. Sve institucije moraju da rade zajednički i koordinisano, na konferenciji slučaja svako će izneti informacije iz svog domena pa će na kraju biti donet zajednički zaključak koji potpisuju svi učesnici u postupku, a kojim se propisuje ko će šta iz svog domena da sprovodi. Ovakav slučaj nismo imali i nadamo se da ih više nikada neće biti – kazala je Lidija Stanković, direktorka Centra za socijalni rad u Nišu. 

Inače dečak ubcia M.M. se trentuno nalazi na opservaciji i veštačiće se njegovo psihičko stanje u Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu u Beogradu, gde je upućen uz saglasnost roditelja. 

Kako objašnjavaju iz Centra za socijalni rad nalaz i mišljenje lekara psole te opservacije će biti deo postupka koji se sprovodi radi utvrđivanja mera maloletniku koji po našem krivičnom zakonu ne može da odgovara za ubistvo koje je počinio.  

Podsetimo M.M. i Andreja S. su bili najbolji drugovi i kobnog 5. oktobra, nakon telefonskog poziva Andreja je otišao kod druga. 

Tada je iz za sada nepoznatog razloga došlo prvo do svađe, a onda i tuče dvojice dečaka i M.M. je u jednom trenutku potegao nož i jednom ubo Andreja u vrat koji je pao mrtav. Nakon ubistva dečaku ubici je pozlilio i doživeo je napad.

 

Source link

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja