NaslovnaREGIONPolitika ekskomunikacije, ne može voditi ka stabilnosti u Crnoj Gori

Politika ekskomunikacije, ne može voditi ka stabilnosti u Crnoj Gori

Posle dugih pregovora, obrisi 44. Vlade Crne Gore se naziru. Mandatar Milojko Spajić imao je bilateralne razgovore sa potencijalnim partnerima, nakon čega se izrodio i novi model buduće vlasti. Ko je sve u kombinaciji, da li su rapoređeni resori, ko je bio na sastancima sa Spajićem, ko je zadovoljan a ko nije – sve to će otkrio je politikolog

foto: Kurir tv

Bojan Panaotović, koji je putem Viber poziva u jutarnjem programu Kurir TV iznevši analize poltičkih dešavanja u CG:

U trenutnoj političkoj klimi Balkana, pitanje formiranja vlade u Crnoj Gori još uvek ostaje bez konkretnog odgovora. Ovo pitanje je privuklo pažnju kako lokalne, tako i međunarodne zajednice, s obzirom na izjave različitih diplomatskih predstavnika koje su nedavno iznete.

– Veoma važne informacije su da mediji u Srbiji ne treba da “lože vatru za paprikaš, a da je zec još uvek u šumi”. To bi trebalo naglasiti gledaocima i čitaocima Kurira. Dakle, još uvek nemamo epilog formiranja vlade – istakao je Panaotović, naglašavajući trenutnu političku neizvesnost.

Sinoćna izjava ambasadorke Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori, gospođe Džudi R.Ranke, izazvala je određenu zebnju među političkim krugovima.

“Sjedinjene Američke Države su veoma zabrinute zbog mogućnosti da Koalicija za budućnost Crne Gore postane deo vladajuće parlamentarne većine i da izabere predsednika skupštine”, navodi se u njenim izjavama.

S druge strane, Ambasada Velike Britanije je zauzela blaži ton, ističući da će njihova saradnja zavisiti od ponašanja vlade i stepena saradnje, dok je Komisija Europske unije takođe bila suzdržana u svom izlaganju, ali je istaknuto da su Sjedinjene Američke Države i dalje dominantan faktor na Balkanu.

07:06

BOJAN PANAOTOVIĆ O DEŠAVANJIMA U CG

Panaotović ističe da je važno shvatiti ulogu međunarodne zajednice u političkim pitanjima, ali naglašava da “ne može postojati vlada bez volje naroda”. On takođe ističe važnost uvažavanja izborne volje građana kao osnove za formiranje stabilne vlade.

– Ništa nije završeno i ništa nije konačno. Ali isto tako bi moglo da se postavi pitanje zašto je Amerika zabrinuta za crnogorsku vladu. Ljudi žele promene – dodaje Panaotović.

Sa izborima koji su nedavno održani u Crnoj Gori, rezultati su pokazali jasnu podršku određenim političkim strujama.

– Koalicija za budućnost Crne Gore, koja okuplja najveći deo građana srpskog naroda, ima značajan broj poslanika u skupštini – istakao je.

Dok se politička neizvesnost nastavlja, Panaotović naglašava potrebu za stabilnošću u Crnoj Gori kao ključnom faktoru za njen dalji put ka Evropskoj Uniji.

– Politika ekskomunikacije, ne može voditi ka stabilnosti u Crnoj Gori. A bez stabilnosti, nemate ni pouzdanog člana NATO-a, niti valjanog kandidata za Evropsku Uniju – zaključio je Panaotović, upozoravajući na potrebu za pažljivim i inkluzivnim političkim procesom u formiranju nove vlade Crne Gore.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video:

05:49

POSLANIK CRNE GORE DRŽI PREKRŠTENE RUKE U OBLIKU OBELEŽJA VELIKE ALBANIJE? Savić o politici u CG: Ovo je jedino rešenje!

Kurir

Source link

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja