NaslovnaNAJNOVIJE(VIDEO) Reke krvi! Počela odlučujuća bitka! Ukrajina i Rusija večeras neće spavati!...

(VIDEO) Reke krvi! Počela odlučujuća bitka! Ukrajina i Rusija večeras neće spavati! Rusi bez straha nadiru i ginu u ogromnim brojevima!

Rusija je navodno u sredu pretrpela velike gubitke u opremi u borbama za grad Avdejevku u istočnom Donbasu koji drže Ukrajinci i izgubila je ukupno 990 vojnika, 42 tenka i 32 artiljerijska sistema u jednom danu, prema kijevskoj vojsci.

Video zapisi koji kruže društvenim medijima pokazuju ono što je jedan online komentator opisao kao pokušaj ruskih kamikaza” a zauzmu većinom uništeni grad, što je rezultiralo uništenjem velikog broja ruskih tenkova i opreme od ukrajinske artiljerije.

Ruske snage pokrenule su lokalne ofanzivne operacije u području Avdejevke u Donjeckoj oblasti u utorak, saopćio je istraživački centar Instituta za proučavanje rata (ISW).

Avdejevka, koja je pre rata imala najmanje 30.000 stanovnika, nalazi se oko 90 kilometara južno od Bahmuta i severno od Donjecka kojeg su Rusi zauzeli 2014. godine. Oko 2000 civila ostalo je u gradu koji je na prvoj crti sukoba u Donbasu od 2014., kada je predsednik Vladimir Putin nezakonito pripojio južno poluostrvo Krim od Ukrajine, a proruski separatisti u istočnim regionima Donjecka i Luganska počeli su da se bore protiv kijevskih snaga.

Područje je poprište intenzivnih borbi otkako je Kijev početkom juna pokrenuo protivofanzivu.

Video razaranja objavio je nalog Jay in Kyiv na X, povezan s dobrotvornom organizavijom koja prikuplja novac za kupnju opreme za ukrajinsku vojsku.

One from many videos coming out of what's amounting to a Russian kamikaze attempt to take the largely destroyed town of Avdiivka.

Russians just gunning it through minefields, costing the 35 tanks and 91 APC's just yesterday. pic.twitter.com/9eRGiQ9OzS

— Jay in Kyiv (@JayinKyiv) October 11, 2023

– Jedan od mnogih videa koji proizlaze iz nečega što se svodi na pokušaj ruskih kamikaza da zauzmu većinom uništeni grad Avdejevka. Rusi ga upravo probijaju kroz minska polja, što je koštalo 35 tenkova i 91 oklopni transporter samo juče. Više od godinu dana postoji opasnost da Avdejevka može biti okupirana, ali sada se situacija naglo pogoršala – rekao je Vitalij Barabash, šef uprave Avdejevka, novinskoj agenciji Agence France-Presse (AFP) ranije ove nedelje.

Geolocirani snimici od 10. i 11. oktbora potvrđuju da su ruske trupe napredovale jugozapadno od Avdejevke u blizini Siverneja i severozapdno od Avdejevke u blizini Stepova i Krasnogorevke, rekao je ISW.

Ukrajinski Glavni štab takođe je izvestio da je grupacija do tri ruska bataljona uz podršku tenkova i oklopnih vozila pojačala napadne operacije u blizini Avdejevke.

Russians kicked off yesterday an offensive against Avdiivka, but so far they achieved primarily to decimate their own armor. The stream of videos and pictures showing Russian tanks, APCs and IFVs being destroyed by Ukrainian artillery, Javelins etc. is huge. Those are only 4… pic.twitter.com/GTKuPLtqmp

— (((Tendar))) (@Tendar) October 11, 2023

Prema brojkama koje je ukrajinski Glavni štab objavio na Fejsbuku u četvrtak, 42 ruska tenka uništena su u poslednja 24 sata, čime su ukupni gubici ruskih tenkova od početka rata prošle godine porasli na 4905. Nezavisni izvori iznose brojke koje su konzervativnije od kijevskih, a Rusija ne objavljuje podatke o svojim vojnim gubicima.

Nije jasno koliko je tenkova uništeno u sukobima u Avdejevki.

– Geolocirani snimci pokazuju da su ruska osvajanja oko Avdejevke koncentrisana jugozapadno od Avdejevke, a ruske snage nisu dovršile operativno okruživanje naselja i verovatno će se boriti da to učine ako im je to nameria – rekao je think tank.

Dodaje se da je Avdejevka takođe notorno dobro utvrđeno i branjeno ukrajinsko uporište, što će verovatno zakomplikovati sposobnost ruskih snaga da priđu ili potpuno zauzmu naselje.

– Kao što je ISW ranije procenio, ruske snage verovatno nameravaju da izvše napade u području Avdejevke kako bi zaposlile ukrajinske snage i sprečile ih da se premeste na druga područja fronte. Međutim, ukrajinski zvaničnici već su identifikovali napad na Avdejevku kao rusku operaciju skretanja pažnje i malo je verovatno da će neopravdano angažovati ukrajinsko ljudstvo na ovoj osovini – navodi se.

Bomba! Taktički preokret u Ukrajini! Nešto krupno se dešava na frontu, pred ostvarnjem najgori košmar Zelenskog!

Planeta

Ruske trupe imaju neophodne resurse da lako pređu u ofanzivu na ukrajinsko pozorište operacija, rekao je bivši američki obaveštajac Toni Šafer u intervjuu za Jutjub kanal Judging Freedom .

sledeća vest

Source link

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja