NaslovnaVESTIBarajevo kao opština uzor u zdravstvenoj zaštiti: Broj pacijenata koje su sa...

Barajevo kao opština uzor u zdravstvenoj zaštiti: Broj pacijenata koje su sa preventivnih pregleda uputili na dalje analize je frapantan!

U Domu zdravlja u Barajevu se održavaju preventivni pregledi, a statistika je iznenadila tamošnje medicinare.

Kako za Informer navodi medicinska sestra Sanela Lalatović građani Barajeva su mogli da obave ultrazvučni pregled dojke kao i PSA test odnosno tumor markere za prostatu.

– Pregledi su se obavljali 8.10 i danas 15. 10.  Od dvadeset pregledanih žena na prvom pregledu čak pet je upućeno na dalju dijagnostiku. Neke kod onkologa, a druge kod hirurga. Ovaj podatak nas je zaista iznenadio i pokazuje koliko građani zapravo zanemaruju svoje zdravlje – navodi naša sagovornica.

Ona ističe da je od 36 pacijenata, petoro imalo povišene vrednosti tumor markera na prostatu.

– I danas smo nastavili sa akcijom a od šest žena koje su bile na ultrazvučnom pregledu kod četiri su uočene blaže promene. Mi apelujemo na naše sugrađanke da se odazovu i na narednu preventivnu akciju. Naime, 2. novembra u naselju Gaj pored sportske hale stiže nam pokretni mamograf i on će se zadržati najmanje sedam dana – navodi Lalatovićeva.

Predsednik opštine Barajevo Slobodan Bata Adamović za Informer najavljuje da će uskoro u ovoj opštini biti otvorena i nova najsavremenija ambulanta sagrađena po svim evropskim standardima.

– Ona je potpuno finansirana od sredstava opštine. U njoj će raditi lekar opšete prakse, a popodne i pedijatar. U njoj će biti moguće uraditi i laboratorijske analize. Ka ovoj ambulanti će gravitirati između 4.000 i 5.000 naših sugrađana- navodi Adamović.

Source link

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja