NaslovnaZDRAVLJEDa li ste bolesni zbog promene vremena? Pomažu kamilica, vežbe disanja...

Da li ste bolesni zbog promene vremena? Pomažu kamilica, vežbe disanja…

Ako patite od meteoropatije, redovno pratite biometeorološku prognozu, tako da možete da se pripremite i izbegnete ili barem ublažite simptome koji vam se javljaju.

Na promene vremenskih prilika manje-više reaguju svi, a najviše žene srednjih godina. Čak 40 odsto njih su meteoropate, ali ni medicina ni druge nauke još nemaju prave razloge za to. Ono što je svima i bez naučne potvrde jasno, pogotovo ženama, jeste činjenica da ženski organizam može da predskaže i kišu i sunce, tako da uznemirenost, neraspoloženje, nesanica, umor, kostobolja često nisu simptom bolesti, već znak da će se promeniti vreme.

Lekari objašnjavaju da meteoropate ne moraju da budu hronični bolesnici već i zdravi ljudi.

– Vremenske promene uzrokuju elektromagnetni talasi koji utiču na hipotalamus u mozgu i indirektno pojačavaju lučenje hormona stresa, smanjujući hormon sreće endorfin, što vodi do pojačane anksioznosti, glavobolje i ostalih simptoma – objašnjavaju sa Univerziteta Aberdin.

Simptomi 

Simptomi meteoropatije manifestuju se obično između 24 i 48 sati pre promene vremena, posebno kod osetljivijih ljudi, a uključuju: depresiju, glavobolju, vrtoglavicu, fizičku slabost, hipertenziju, pojačanu osetljivost na bol u zglobovima i mišićima, promene raspoloženja, nervozu, ubrzan rad srca.


Foto: Shutterstock


I kosti znaju da žigaju na promenu vremena


Pomoć 

Biljni čajevi

Ako patite od meteoropatije, pijte čaj od kamilice jer smanjuje nervozu i napetost. Jedite više voća i povrća.


Foto: Shutterstock


Čaj od kamilice će vas opustiti


Spavajte osam sati

Umoran čovek osetljiviji je na sve, pa i na promene vremena. Zato je zdrav san veoma važan za naš organizam. U snu se luče supstance koje snižavaju nivo hormona stresa, regulišu krvni pritisak, jačaju sve odbrambene mehanizme. Važno je da legnete pre ponoći i spavate osam sati. Ako patite od nesanice, pokušajte da rešite problem vežbama disanja, koje su svakako zdravije od lekova.


Foto: Shutterstock


Spavajte najmanje osam sati dnevno


• Lezite, udahnite duboko i, dok udišete, brojte u sebi polako do četiri.

• Izdišite polako, brojeći u sebi do osam, a glasno izgovarajte glas “h” ili “s”.

• Ponavljajte ovu vežbu sve dok ne počnete da zevate.

• Dok radite vežbu, koncentrišite se na opuštanje, pa ćete osetiti kako vam se relaksira celo telo.

Budite se zapušenog nosa? Nije ni prehlada, ni alergija već navika koju radite pred spavanje

Zdravlje

Ako znate da niste alergični i nemate prehladu, a često se budite sa zapušenim nosem, možda je reč o stanju u kome se želudačna kiselina vraća u jednjak.

sledeća vest

Source link

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja