NaslovnaRAZONODAOvako je Milena Dravić provela poslednje dane

Ovako je Milena Dravić provela poslednje dane

Na današnji dan pre pet godina preminula je diva našeg glumišta Milena Dravić. Čuvena glumica počiva u Aleji zaslužnih građana u Beogradu, zajedno sa suprugom Draganom Nikolićem.

Na večni počinak ispaćena je uz crkvena zvona i uz traktat o Mileni Dušana Makavejeva, koju je pročitao Voja Brajović.

foto: Dragana Udovičić

Publika je obožavala Milenu Dravić zbog njenog nesvakidašnjeg talenta, uloga kojima se nesebično davala, skromnosti, optimizmu i ljubavi koju je širila svaki put kada bi se pojavila.

Mali koraci velike Milene

Glumačka karijera Milene Dravić započela je, sasvim slučajno 1958. godine. Nju je u Sarajevu primetio slovenački reditelj češkog porekla František Čap (František Čáp). Ponudio joj je ulogu u filmu “Vrata ostaju otvorena”. Milena je prihvatila, te je celo leto provela snimajući u Sarajevu. Kasnije se ispostavilo da je reditelj imao savršeni osećaj za talenat.

Milena Dravićfoto: Printscreen

Nakon što je Čapova drama objavljena, mnogim rediteljima je za oko zapala nova mlada glumica. Usledile su uloge Natalije u filmu “Leto je krivo za sve” i Hare u “Uzavrelom gradu”.

Glavna uloga

Prelomni trenutak za početak njene blistave karijere se odigrao 1962. godine kada joj je Branko Bauer ponudio glavnu žensku ulogu u filmu “Prekobrojna”.

sa njenim najvećim filmskim partnerom Ljubišom Samardžićemsa njenim najvećim filmskim partnerom Ljubišom Samardžićemfoto: Printscreen/RTS

Milena je tada, zajedno sa Ljubišom Samardžićem oduševila i kritiku i publiku, te je na Festivalu u Puli dobila Zlatnu arenu za najbolju žensku ulogu. Kasnije je sa Ljubišom snimila brojne filmove.

Velika zvezda

Imala je priliku da sarađuje sa čuvenim srpskim i holivudskim glumcima i producentima. Osvojila je brojne nagrade, među kojima su “Velika Žanka”, “Dobričin prsten”, “Nagrada Pavle Vujisić”, “Statueta Joakim Vujić”, “Nušićeva nagrada” i mnoge druge.

Poslednji dani

Dobričin prsten, Milena Dravićfoto: Dragana Udovičić

Kako je Kurir tada nezvanično saznao, ona je svoje poslednje dane provela daleko od budnih očiju javnosti, u tišini bolničke postelje.

Poslednje trenutke Milena je provela u bolnici na aparatima. Kako je živela, skomno, tako je provodila i najteže dane. Primala je posete samo najbližih, dok je zamolila da joj ostali ne dolaze.

Zona Zamfirova, Dragan Nikolić, Milena Dravićfoto: Printskrin

– Za moje zdravstvene probleme znali su samo moji najbliži, suprug, brat Rade i najintimniji prijatelji. Kolege iz “Larija Tompsona” bile su uz mene, nisu hteli da skidamo predstavu s repertoara – izjavila je Milena svojevremeno i istakla da je njen suprug sa njom “prošao kroz sve faze bolesti i da je umnogome doprineo da ishod borbe bude pozitivan”.

(Kurir.rs)

Bonus video:

01:50

Radoslav Zelenković o Draganu NIkoliću kao o poslednjem šmekeru srpske kinematografije

Kurir

Source link

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja