NaslovnaZDRAVLJEArtritis je u vašim rukama! Biološka terapija menja život nabolje i kad...

Artritis je u vašim rukama! Biološka terapija menja život nabolje i kad zakasnite s dijagnozom

Artritis može da bude životno pitanje koje prati osobu od detinjstva do starosti i nije jednostavno živeti sa reumatskom bolešću u svim fazama života, čulo se povodom svetskog dana borbe protiv ove bolesti…

Svetski dan borbe protiv artritisa obeležen je pod sloganom “U tvojim rukama je, preduzmi akciju” u organizaciji Udruženja obolelih od reumatskih bolesti Srbije (ORS), a uz podršku Udruženja reumatologa Srbije (UReS), Udruženja  roditelja dece obolele od reumatskih bolesti Srbije kao i Udruženja medicinskih sestara/tehničara i fizioterapeuta Srbije u reumatologiji.

– Cilj ovogodišnje kampanje bio je da ponudimo dublje razumevanje dugogodišnjeg životnog iskustva pojedinca sa reumatskim i koštanozglobnim bolestima. Ovo uključuje njihov put od detinjstva kao pedijatrijskog pacijenta do odraslog doba i to kako bolest utiče na sve aspekte života, kao što su lični rast, zapošaljavnje, nega, zasnivanje porodice i starenje. To može da bude životno pitanje koje prati osobu od detinjstva do starosti i nije jednostavno živeti sa reumatskom bolešću u svim fazama života – istakla je prim. dr Mirjana Lapćevič, predsednik Udruženja  obolelih od reumatskih bolesti Srbije.

Kako prepoznati?

Reumatoidni artritis ne počinje naglo već duže tinja u telu, kaže za Ekliniku prim.dr Mirjana Lapčević, ističući rano prepoznavanje simptoma kao faktor koji najviše doprinosi uspešnom lečenju, odnosno zaustavljanju progresije bolesti. Rumatoidni artiris počinje u prvom redu bolovima u sitnim zglobovima šaka i stopala i to u 80 odsto slučajeva simetrično.

Foto: Shutterstock


Bolest kreće od zglobova šaka i stopala

– To se prvenstveno odnosi na srednje zglobove šaka i na stopala. Međutim, bivaju pogođeni i ostali zglobovi: laktovi, kolena, kukovi. Tipična je pojava bola u stanju mirovanja (noću, pred zoru), uz jutarnju ukočenost koja traje duže od 30 minuta. Da bismo postali funkcionalni, ponekad je potrebno dosta vremena, čak i do podneva. Kratkotrajna jutarnja ukočenost (najduže 30 minuta) je prisutna i kod degenerativnih artritisa. Još neki od simptoma su brzo zamaranje i malaksalost – navodi prim.dr Lapčević, koja i sama već 27 godina boluje i leči se od reumatoidnog artritisa.

Lekovi i promena životnog stila

Stručnajci ističu da je važno da se hronični artritisi rano prepoznaju, u prva tri meseca od pojave tegoba, i da se adekvatno leče u specijalizovanim ustanovama.


Foto: Freepik.com


Stres može da bude jedan od okidača


– Uz lekove koji menjaju tok bolesti (zlatni standard je metotreksat) i promenu životnog stila (pravilna ishrana, dovoljno sna i odmora, izbegavanje stresova i infekcija, nepušenje cigareta…), gotovo 75 odsto obolelih može da uđe u remisiju. To je mirna faza bolesti bez bolova ili sa minimalnim bolovima, bez jutarnje ukočenosti, bez oštećenja zglobova. Ako se to ne dogodi u periodu od tri do šest meseci, potrebno je dalje lečenje nastaviti inovativnom terapijom (biološki lekovi, bioslični lekovi, JAK inhibitori) – kaže prim.dr Lapčević.

Evropska alijansa udruženja u reumatologiju (EULAR) smatra da je neophodna saradnja udruženja obolelih od artritisa/reumatizma, zdravstvenih radnika u reumatologiji i naučnih reumatoloških društava u Evropi radi promocije naučnog istraživanja, medicinskog obrazovanja i povećanja svesti o reumatskim i koštano zglobnim bolestima, naravno, uz podršku državnih institucija. Svi zajedno možemo da stvorimo uslove obolelima od artritisa da primene slogan “U tvojim je rukama, preduzmi akciju”, čulo se na konferenciji za štampu povodom Svetskog dana borbe protiv artritisa.

 

 

Efikasna vežba koja deluje dobro na srce, varenje i glavobolju! Pet minuta za bolje zdravlje

Zdravlje

Sve što vam je potrebno jesu prostirka za vežbanje, a može da posluži ćebe ili deblji peškir, jastuk i udobna odeća.

sledeća vest

Source link

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja