NaslovnaZDRAVLJECarski rez nije bezazlen! Porodilje obratite pažnju na ovih 7 stvari koje...

Carski rez nije bezazlen! Porodilje obratite pažnju na ovih 7 stvari koje nikako ne smete da radite!

Carksi rez je godinama unazad najbolja metoda dolaska bebe na svet, ako već postoji rizik i nemogućnost da se porodite prirodnim putem.

Carski rez je operacija kojom se beba rađa kroz rez stomaka i materice. Kao i nakon svake operacije, i tada je potrebno vreme oporavka, pri čemu je najvažnije da ožiljak zaraste. Oporavak obično traje šest nedelja, a u toku tog perioda žena treba da se pazi, odnosno da izbegava neke radnje.

1. Ne dižite ništa teško

Šest meseci nakon carskog reza izbegavajte da podižete bilo šta teže od vašeg novorođenčeta, kao i sve ostale teže fizičke aktivnosti. Na kućne poslove takođe zaboravite što je duže moguće kako bi ožiljak brže zarastao.


2. Izbegavajte da se vozite

Ne preporučuje se vožnja automobila barem šest nedelja nakon carskog reza. Neki pokreti biće vam bolni i nekoliko meseci nakon porođaja.


Foto: Shutterstock


 


 

3. Pijte dovoljno tečnosti

Nakon carskog reza mnoge žene imaju problem sa stolicom jer je abdomen osetljiv i bolan. Zato je važno piti dosta vode, zdravo jesti i kretati se kad god možete da bi creva bila aktivnija i kako ne bi došlo do zatvora. I ne brinite se: šavovi neće popucati dok vršite veliku nuždu.

4. Izbegavajte spavanje na stomaku

Spavanjem na stomaku može se produžiti vreme zarastanja ožiljaka s obzirom na to da je šav pod pritiskom. A ionako će vam spavanje na leđima verovatno biti najudobnije, mada nekim ženama prija i spavanje na boku.


Foto: Shuterstock


 


 

5. Sačekajte sa seksom

Izbegavajte seksualni odnos šest nedelja nakon porođaja. Odnos pre toga može biti bolan i neprijatan, a i ožiljku treba dati vremena da zaraste.

6. Izbegavajte stepenice

Izbegavajte korišćenje stepenica barem dve nedelje nakon carskog reza. Ako je vaša spavaća soba ili bebina soba smeštena na spratu, premestite se privremeno u prizemlje da se ne biste penjali gore-dole nekoliko puta dnevno. Radi lakšeg i bezbolnijeg kretanja preporučuje se nošenje laganog steznika.

7. Ne kupajte se u kadi

Izbegavajte kupanje u kadi, birajte tuširanje sve dok vam ožiljak ne zaraste i dok ne prestane krvarenje i nakon carskog reza krvarenje je uobičajeno. Takođe, izbegavajte korišćenje tampona.

Jedna od najvećih ljubavnih misterija! Zašto je Majkl Daglas živeo u istoj kući sa bivšom i sadašnjom ženom?! (FOTO)

Ljubav

Majkl Daglas je nekada bio oženjen Diandrom Luker. Oboje su se zaljubili na prvi pogled i venčali samo 6 nedelja nakon što su počeli da se zabavljaju.

sledeća vest

Source link

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja