NaslovnaPLANETAPutin dolazi u Banjaluku, kreće i direktna avio linija iz Banjaluke za...

Putin dolazi u Banjaluku, kreće i direktna avio linija iz Banjaluke za Moskvu i Sankt Peterburg, ali ni to nije sve…

Rusko-srpski hram trenutno je u izgradnji u Republici Srpskoj, a na njegovo otvaranje mogao bi doći i predsednik Rusije Vladimir Putin!

Premijer Srpske Radovan Višković u intervjuu moskovskom dnevnom listu Izvestija je podsetio da je osveštanju temelja  hrama prisustvovao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

– Nadamo se da će hram biti završen u bliskoj budućnosti i da će predsednik Putin doći na njegovo otvaranje. Hram će biti odraz veza naših naroda, kao i vekovnog prijateljstva, kulture i istorije – rekao je on.

Višković je u Banjaluku pozvao i potpredsjednika Vlade RF Aleksandra Novaka, sa kojim se sastao na Ruskoj energetskoj nedelji.

– Pred kraj ove godine Moskvu će posetiti predsednik Republike Srpske Milorad Dodik. Tada će se sastati sa predsednikom Putinom, tako da je moguće da ću u bliskoj budućnosti ponovo doći u Rusiju – kaže Višković.

Srpska se nada, otkrio je Višković u istom intervjuu, da će u bliskoj budućnosti doći do pregovora o direktnim avio-letovimaa između Moskve ili Sankt Peterburga i Banja Luke.

– Dosta smo razgovarali o toj temi tokom moje prethodne posete Rusiji, Sankt Peterburgu, koja je bila pre skoro dve godine. Nažalost, izbio je rusko-ukrajinski sukob i bili smo primorani da to pitanje odložimo dok se situacija ne normalizuje. Tada smo razgovarali, pre svega, o uspostavljanju direktnih letova između Moskve ili Sankt Peterburga i Banjaluke, koji bi bili okrenuti i dolasku organizovanih grupa turista iz Rusije. Posebno zaintgeresovanih za banjski i medicinski turizam – jasan je premijer RS.

Odgovarajući na pitanje o gradnji gasovoda iz Srbije, koji bi u Srpsku stizao ruski gas, Višković je istakao da Sarajevo taj gasovod i dalje blokira – najverovatnije zbog pritiska američke ambasade. 

– Međutim, paralelno se priprema projekat izgradnje gasovoda od Hrvatske do Mostara. Iako nemamo ništa protiv tog projekta, upozorili smo da će Republika Srpska odobriti izgradnju tog gasovoda samo ako Sarajevo dozvoli izgradnju našeg gasovoda iz Srbije. Očekujemo odluku o ovom pitanju u narednih par meseci.

Poljska je izabrala Tuska, hoće li pasti antiruska linija Varšave?! Šta čeka Kijev, Brisel, i Berlin...

Ovo su svi čekali

U Briselu se raduju što je nekadašnji poljski premijer proglasio pobedu na izborima, s obzirom da sa aktuelnom vlašću u Varšavi imaju niz nerešenih pitanja. Antiruska linija, ipak, teško da će se promeniti, ko god da formira vladu

sledeća vest

Source link

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja