NaslovnaRAZONODARade Šerbedžija bio je omiljeni glumac Jovanke Broz

Rade Šerbedžija bio je omiljeni glumac Jovanke Broz

Rade Šerbedžija je svestrani umetnik, čije ime znaju sve generacije. On je glumac svetske klase, muzičar, reditelj i pesnik, a posle koncerta u Beču, najavio je novi nastup u Zagrebu.

Sa karijerom dugom decenijama i tokom koje je glumio u preko 200 projekata, ovaj pozorišni, filmski i televizijski glumac od sredine šezdesetih do danas ostvario je niz nezaboravnih uloga i ostavio traga ne samo na regionalnom već i na svetskoj sceni.

I dok će neki zlonamerno reći da u Holivudu “glumi samo Ruse” dovoljan je jedan pogled na filmografiju i svima će biti jasno da ovaj “Rus” ima saradnje sa Kjubrikom, Nolanom, Istvudom, Džonom Vuom, Gajem Ričijem, Filipom Nojsa, Dejvida Jejtsa…

foto: ATA images

I dok je među filmofilima poznat pre svega kao izvanredan glumac, u nekim drugim krugovima je “dežurni krivac” ili još bolje “dežurni Jugosloven” na koga desničari projektuju sve probleme koje imaju sa bivšim režimom, bivše države i sebe.

Ovaj glumac sa svetskim renomeom prvu veliku glavnu ulogu ostvario je u filmu “Gravitacija ili fantastična mladost činovnika Borisa Horvata”. Ova rola donela mu je veliku popularnost, a Šerbedžija je u razgovoru za Index.hr evocirao uspomene na taj period.

– Bio sam popularan, bar po tim anketama i osećao sam to, ali nikad se nisam osećao kao zvezda. Da se ​​razumemo, bilo je ljudi koji su bili popularni, ali su se i ponašali kao zvezde. Ali meni to nije bilo zanimljivo. Čak mi je bilo odbojno.

Rade Šerbedžijafoto: ATA Images

Normalno sam šetao gradom, stajao u redu za hleb u prodavnici, nije bilo paparaca, ali su me voleli i navikao sam da sugrađani u Zagrebu imaju normalan odnos sa mnom. Uz sve to, tu je i finansijski aspekt. Naime, mi koji smo bili najpopularniji zarađivali smo tek nešto više od prosečne plate lekara ili inženjera – rekao je Šerbedžija u razgovoru za Index.hr

Pored toga što je bio omiljeni glumac širom Jugoslavije, njega je obožavala i Jovanka Broz, što mu je priznala nakon Titove smrti.

– Tito je voleo umetnost i posebno filmove. Sećam se kada smo bili sa Kiklopom u Novom Sadu i kada nas je nekoliko došlo da upoznamo njega i Jovanku, sećam se da joj je rekao: “Jovanka, evo ga ovaj tvoj”.

Jovanka Broz, Josip Broz Titofoto: Profimedia

Kasnije sam otkrio da me voli, a to sam saznao devedesetih, kada sam je posetio dok je bila bukvalno zatvorenik u Beogradu. Onda mi je rekla sve najgore o svim tim političarima, o Miloševiću i celoj bandi. Pitao sam je da li zna da je prisluškuju, a ona je rekla: “Zato ti i kažem”. Uglavnom, ona mi je tada rekla da joj se sviđaju moji filmovi, a Titu oni sa Batom Živojinovićem – rekao je glumac u razgovoru za Index.hr.

(Kurir.rs/Index.hr)

Bonus video:

03:43

NE BOJ SE! NISI SAM! Rade Šerbedžija recituje u znak podrške onkološkim pacijentima

Kurir

Source link

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja