NaslovnaRAZONODASanja Polak, najtiražniji dečji pisac iz Hrvatske, za Kurir

Sanja Polak, najtiražniji dečji pisac iz Hrvatske, za Kurir

Premijerom dečjeg filma “Dnevnik Pauline P.”, u režiji Nevena Hitereca, otvoren je 19. Kids fest. Glumačka ekipa predvođena autorkom romana po kojem je nastalo ovo ostvarenje Sanjom Polak poklonila se u nedelju publici u Beogradu. Serijal o avanturama “Pauline P.” odavno je osvojio je srca mališana, a autorka u razgovoru za Kurir govori o tajni uspeha i osvrće se na kritike.

Otkud ideja da se ekranizuje roman o “Paulini P.”?

– Lik Pauline P. je fenomen u savremenoj dečjoj književnosti. Toliko je omiljena među dečacima i devojčicama u Hrvatskoj da je do sada prodato više od 250.000 primeraka, a knjigu je sigurno pročitalo milion dece. Pre 10 godina je gospodin Jure Bušić došao na ideju da ekranizuje roman. Bio je to dug put.

Kako se vama dopao film?

foto: Promo/Filip Olćan

– Pozvali su me na projekciju filma pre nego što je zvanično bio završen. Preplavila me je sreća. Gledajući film, videla sam koliko truda su uložili i decu, koja su savremena, a odrasla u svom vremenu.

U čemu je tajna uspeha ovog serijala?

– Paulina se bavi jednim velikim zlikovcem. Knjigama za decu ne treba lopov koji je detetu ukrao novac. Njeni roditelji žele da se razvedu. Zlikovci u glavi deteta su sitni, ali jako bitni. Njima je svađa s najboljim prijateljem veće zlo od bilo kog problema. Deca su nežne biljke. Svaki čas s đacima počinjem rečenicom: “Šta vam je na duši? Muči li vas nešto?” Jer ako decu nešto guši, ja kao učiteljica ih ničemu ne mogu naučiti.

U kojoj meri vam je zanimanje učiteljice pomoglo u pisanju?

– Znam koliko je čitanje neprocenjivo važno i koliko se o tome malo priča. Na doktorskim studijama sam puno proučavala tu temu i nauka je dokazala da čitanjem postajemo bolji ljudi. Mislim da je ovo pravi trenutak da podstaknemo ljude da uče decu da se vrate knjigama.

kids festfoto: Promo/Filip Olćan

Mogu se čuti komentari da romani podsećaju na”Tajni dnevnik Adrijana Mola”, ali i da je vaša priča previše komercijalna. Šta vi mislite o tome?

– Nije prvi put da čujem to, ali postoje razlike. Zapravo su mnogo češći komentari da je “Paulina P.” previše komercijalni serijal. Kad sam napisala prvi roman, mislila sam da je tu priča završena. Međutim, deca su me na književnim susretima molila da napišem još. Ceo serijal je zapravo odgovor na njihov poziv. Prilazila su mi i roditelji i govorili da su je mališani nekoliko puta pročitali. Isti je slučaj bio i sa filmom. Spletom okolnosti film je završio i na Netfliksu. Decu ne možete potkupiti i prodati im priču.

Kako vam se dopao Beograd?

– Bila sam jednom ovde kao učenik petog razreda osnovne škole. Lep je ovo grad, veliki i prostran. Imate predivne knjižare i na tome vam čestitam. Nisam stigla da kupim knjige, ali sam ušla u svaku knjižaru na potezu između Knez Mihailove i Terazija i predivne su. Puno se dajete u umetnosti, i to se vidi u celom gradu.

Sanja Polakfoto: Filip Olcan

Koliko će još biti avantura “Pauline P.”?

– Što se knjiga tiče, Paulina ima sedam nastavaka i prati njeno odrastanje do osmog razreda osnovne škole. Obrađene su teme koje devojčice muče u savremenom društvu. S filmom je malo drugačija situacija, jer ekipa koja je snimala prvi deo raste, i to jako brzo. Scenario je gotov, a hoće li se film snimati, ne znam, jer se čekaju sredstva.

(Kurir.rs)

Kurir

Source link

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja