NaslovnaVESTISledeće nedelje Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom: Padaju carine, a otvara...

Sledeće nedelje Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom: Padaju carine, a otvara nam se ogromno tržište za izvoz žitarica, ulja, mesa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da sledeće nedelje potpisuje tri strateška dokumenta sa Kinom, a jedan od njih je Sporazum o slobodnoj trgovini, koji je veoma značajan za našu zemlju.

Vučić je istakao da je veoma važan i od neprocenjivog značaja za našu zemlju sporazum o slobodnoj trgovini. 

Ugovor o slobodnoj trgovinskoj razmeni (SST) sa Kinom značio bi smanjenje ili potpuno ukidanje uvozne carine za srpske, odnosno kineske proizvode, ocenjuju ekonomski stručnjaci.

 

 Ovo će, prema rečima stručnjaka, dovesti do povećanja robne razmene između naših dveju zemalja. Ukidanjem carina, naši prehrambeni proizvodi postaju konkurenti na veoma zahtevnom kineskom tržištu. Našim proizvođačima otvara se ogromno tržište za izvoz žitarica, ulja, smrznutog mesa, ali i domaćih vina i meda.

Šta uvozimo i izvozimo


Šta najviše izvozimo u Kinu:

* bakar

* bukovo drvo

* srebro

* poljoprivredne proizvode – kukuruz, jabuke, meso, mleko i mlečne proizvode

Šta je najveća šansa:

* žitarice

* ulje

* vino

* med

* smrznuto meso

Šta najviše uvozimo:

* tehnika

* telefoni

* povrće

* obuća i odeća

 

Takođe, i sve ono što uvozimo iz Kine u našu zemlju imaće povoljnije cene bez ocarinjenja.

To je od značaja za državu ali i za male i srednje proizvođače. Ne samo da će domaći proizvođači tada moći za Kinu da izvoze mnogo veće količine robe već će se i otvoriti neograničene mogućnosti za dolazak velikih investitora u Srbiju. 

Agroekonomista Milan Prostran istakao je ranije da su carinske olakšice najvažniji deo ovog sporazuma.

– Svim potencijalnim proizvođačima koji budu pronašli put da izvoze robu u Kinu biće najvažnije to što će iznos carine da se svede na neki minimum. Takođe, imaće brojne povoljnosti kada je izvoz robe na kinesko tržište u pitanju, ali i regulisane sanitarne uslove. S druge strane, kada sporazum stupi na snagu, kineska roba koja se uvozi u Srbiju trebalo bi da bude jeftinija zbog nižih carina – objašnjava Prostran.

Kako dodaje, najveći potencijal za izvoz vidi u skupoj semenskoj robi, hibridima pšenice, suncokreta, i da upravo takva roba ima najbolju šansu za uspešan plasman na kinesko tržište.

– Ovo posebno treba imati na umu, ako znamo da svake godine proizvedemo viškove takve robe koji se broje u tonama – kaže Prostran.

On smatra da bi sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom doneo još veći broj stranih investitora u našu zemlju.

Činjenice

* izvoz naše robe u Kinu povećan je 15 puta u poslednjih pet godina

* u periodu od januara do oktobra 2021. obim robne razmene iznosio je 3,59 milijardi evra, od čega je izvoz Srbije bio 653,63 miliona evra, a uvoz iz Kine 2,937 milijarde evra.

* tokom 2021. godine zarađeno je 377 miliona dolara, prvenstveno od prodaje bakra, koji u ukupnom izvozu učestvuje više od 70 odsto

* izvoz poljoprivrednih proizvoda beleži rast iz godine u godinu, pa je 2021. godine na kineskom tržištu prodato robe u vrednosti od 12,5 miliona dolara

– Za Srbiju je veoma značajan novac koji stiže iz Kine. Oni su važni investicioni i strateški partneri koji ovde uveliko gradi puteve. Potpisivanje sporazuma o slobodnoj trgovini sigurno bi donelo dodatni broj kineskih ulagača, ali i njihovih građana, koji bi svakako trošili svoj novac u našoj državi – zaključuje Prostran.

 

 

Ekskluzivno Ministar Tomislav Momirović o dolasku Džek Ma u Beograd

Društvo

Posle pisanja Informera da je kineski milijarder i vlasnik “Alibabe” Džek Ma u Beogradu i da je zainteresovan za ulaganja u našu zemlju, za Informer se ekskluzivo oglasio i ministar spoljne i unutrašnje trgovine Tomislav Momirović. On je istakao da bismo saradnjom sa kompanijom Alibaba otvorili nova vrata za razvoj e-trgovine u Srbiji.

sledeća vest

Source link

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja