NaslovnaPLANETASvet na nogama! Bajden stiže u sredu u Izrael

Svet na nogama! Bajden stiže u sredu u Izrael

Američki predsednik Džozef Bajden otputovaće u sredu u Izrael da bi se sastao sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom.

Bajden će se potom tokom bliskoistočne turneje sastati sa jordanskim kraljem Abdulahom, predsednikom Egipta Abdel Fatah El-Sisijem i sa predsednikom paletinske samouprave Mahmudom Abasom, izjavio je savetnik za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi.

Bajdenovu odlazak na bliskoistočnu turneju potvrdio je i američki državni sekretar Entoni Blinken koji je na konferenciji za novinare rekao da će američki predsednik tokom putovanja na Bliski istok ponovo potvrditi solidarnost Sjedinjenih Država sa Izraelom i čvrstu posvećenost bezbednosti te zemlje.

– Predsednik Bajden će ponovo jasno staviti do znanja, kao što je to nedvosmisleno učinio nakon napada Hamasa i pogibije 1.400 ljudi, uključujući najmanje 30 Amerikanaca, da Izrael ima pravo i dužnost da brani svoj narod i od Hamasa i od drugih terorista-  rekao je Blinken.

Prema njegovim rečima, Bajden će saslušati šta je potrebno Izraelu da odbrani svoj narod, a SAD će nastaviti da rade sa Kongresom na ispunjavanju tih potreba.

– Predsednik Bajden će podvući kristalno jasnu poruku svakom akteru, državnom ili nedržavnom, koji pokušava da iskoristi ovu krizu za napad na Izrael: Nemojte to da činite. U tom cilju, on je rasporedio dve grupe nosača aviona i drugu vojnu tehniku u regionu – rekao je Blinken.

Državni sekretar je potvrdio da će Bajden nastaviti blisku saradnju sa izraelskim partnerima kako bi obezbedio oslobađanje talaca koje je Hamas oteo. Blinken je potvrdio i da će američki predsednik dobiti sveobuhvatan izveštaj o izraelskim ratnim ciljevima i strategiji i biće informisan kako će se sprovoditi vojne operacije uz minimiziranje civilnih žrtava i omogućava da humanitarna pomoć stigne do civila u Gazi na način koji ne koristi Hamasu.

– U tom cilju, danas i na naš zahtev, SAD i Izrael su se dogovorili da razviju plan koji će omogućiti da humanitarna pomoć od donatorskih nacija i multilateralnih organizacija stigne do civila u Gazi što je pre moguće. Delimo zabrinutost Izraela da bi Hamas mogao da zauzme ili uništi pomoć koja ulazi u Gazu ili na drugi način spreči da ona stigne do ljudi kojima je potrebna – rekao je Blinken.

Izraleski košarkaš otkriva za Informer: Pobili su mi prijatelje, brat mi je u ratu

Košarka

Košarkaš izraelskog drugoligaša Ironi Naharije Dolev Drapić (30) i sin fudbalskog trenera Slobodana Drapića, proživljava pakao, pošto mu je stariji brat u ratu, dok je nekoliko njegovih prijatelja ubijeno u sukobu sa Hamasom.

sledeća vest

Source link

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja