NaslovnaPLANETA(VIDEO) Stigao Putin! Sve oči uprte u Peking! Incijativa "Pojas i put"...

(VIDEO) Stigao Putin! Sve oči uprte u Peking! Incijativa “Pojas i put” menja svet iz korena, više ništa neće biti isto!

Predsednik Kine Si Đinping dočekao je u Pekingu brojne lidere koji učestvuju na samitu Pojas i Put.

Na vrhu liste gostiju je ruski predsednik Vladimir Putin, koji je jutros stigao u Peking i kome je ovo prvo veliko putovanje u inostranstvo od izbijanja sukoba sa Ukrajinom, prenosi Rojters.

U kinesku prestonicu je stigao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa srpskom delegacijom, kao i brojni drugi lideri među kojima su mađarski premijer Viktor Orban, egipatski premijer Mostafa Madbuli, premijer Etiopije Abi Ahmed, predsednik Šri Lanke Ranil Vikremesinge, predsednik Laosa Tonglun Sisulit i drigi.

Kina i Etiopija su potpisali zajedničku izjavu o uspostavljanju bilateralne strategije nazvane “U svim vremenskim prilikama”, prenela je kineska državna agencija Sinhua.

Predsednik Kazakhstana Kasim-Džomar Tokajev rekao je da su zdravi, stabilni i dinamični odnosi Kine i Kazahstana pogodni za razvoj obe zemlje.

Tokom susreta sa predsednikom Čilea Gabrijelom Boricem, kineski predsednik je naglasio da su odnosi sa Čileom oduvek bili u prvom planu kineskih odnosa sa latino-američkim i karipskim državama.

Britanska agencija navodi da bi na skupu trebalo da učestvuju i talibani, što bi istaklo u prvi plan produbljivanje odnosa koje ova avganistanska organizacija ima sa Kinom uprkos izostanku formalnog priznanja od strane bilo koje svetske vlade.

Šta predstavlja inicijativa “Pojas i Put”?

Inicijativa „Pojas i put“ rođena je za rešavanje globalnih razvojnih problema. Njeno najočiglednije dostignuće je to  što je donela novi zamah svetskom ekonomskom rastu.

Tokom proteklih 10 godina, zajednička izgradnja „Pojasa i puta“ rezultirala je sa više od 3.000 projekata saradnje, što je dovelo do ulaganja više od bilion dolara.

Do kraja juna 2023. godine, Kina je potpisala više od 200 dokumenata o saradnji u okviru inicijative „Pojas i put“ sa više od 150 zemalja i više od 30 međunarodnih organizacija.

Istraživanje Svetske banke pokazuje da će puna implementacija inicijative „Pojas i put” povećati trgovinu među zemljama koje učestvuju u izgradnji za 4,1 odsto do 2030. godine. Očekuje se da će celom svetu svake godine doneti više od 1,6 biliona dolara beneficija i da će pomoći 7,6 miliona ljudi da izbegnu ekstremno siromaštvo.

Inicijativu finansira kineska rezerva stranih valuta u vrednosti od tri biliona dolara, sakupljena od osamdesetih kad je usvojila pristup razvoju okrenut više ka spolja, kaže profesor Lorens S. Rirdon sa katedre za političke nauke Univerziteta u Nju Hempširu, u SAD.

Kineske građevinske firme, suočene sa smanjenom potražnjom kod kuće, počele su da traže nove projekte u inostranstvu.

Otkako je preuzeo vlast 2012. godine, predsednik Si Đinping promovisao je Pojas i put da bi proširio tržište za kinesku robu i pojačao globalni uticaj zemlje.

Rusi najavili osvetu! Nad našim glavama vodiće se brutalan rat! Zapad će zbog ovog poteza platiti strašnu cenu!

TOTALNA ESKALACIJA

Zapadni kvazicivilni sateliti u kosmosu koji se koriste u sukobima mogli bi da postanu „legitimna meta“ za uzvratni udar, rekao je u intervjuu ruskim novinarima Vladimir Ermakov, direktor odeljenja za kontrolu naoružanja pri Ministarstvu spoljnih poslova Rusije.

sledeća vest

Source link

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja