NaslovnaRAZONODAIvo Pogorelić otvara Novosadske muzičke svečanosti

Ivo Pogorelić otvara Novosadske muzičke svečanosti

Foto: Printscreen Youtube RTV, Beta Tomislav Pavlek

Novosadske muzičke svečanosti (NOMUS), u organizaciji Muzičke omladine Novog Sada i pod pokroviteljstvom Grada, trajaće od 18. do 26. oktobra, najavili su organizatori.

Na repertoaru Festivala će biti devet jedinstvenih koncerata, s izvođačima iz više od deset evropskih i svetskih zemalja, a deo festivala su i koncerti etno, džez i “World Music”.

Ivo Pogorelićfoto: Belkisa Beka Abdulović

Festival će u sredu, 18. oktobra, u 20 časova u Sinagogi početi koncertom jednog od najznačajnijih pijanista sveta Iva Pogorelića, uz pratnju Vojvođanskog simfonijskog orkestra.

Najavljeni su i nastupi Kamernog ansambla Nomusa, Zagrebačkih solista, iranskog perkusioniste Muhamede Reza Mortazavija, kvarteta multi-instrumentalnih rumunskih muzičara na čelu s Marijusom Predom. Nastupiće i Ratimir Martinović na klaviru, ansambl Romantičari, dok je za finalano veče predviđen nastup autentičnih izvođača poreklom iz Makedonije, predvođenih pijanistom Simonom Trpčeskim.

Koncerti će biti u Sinagogi, Gradskoj kući i Srpskom narodnom pozorištu. Umetnička direktorka NOMUS Marija Adamov je navela ;da su važne programske okosnice 43. ;Festivala obeležavanje 150 godina od rođenja i 80 godina od smrti pijaniste, dirigenta i kompozitora Sergeja Rahmanjinova (1873-1943) i jednog veka od rođenja kompozitora Vasilija Mokranjca (1923-1984).

Ivo Pogorelićfoto: Printscreen Youtube RTV

Ivo Pogorelić je bio tiha patnja mnogih žena i zauvek je ostao samo njihov nedosanjan san. On je postigao svetsku slavu svojim talentom i izgledom na koji su padale dame iz visokih krugova. Tajnovitost koja ga je okruživala činila ga je još privlačnijim tako da se on s punim pravom nalazi između najvećih šarmera bivše Juge.

Rođen u Beogradu 1958. godine, muzičko obrazovanje započeo je u rodnom gradu, da bi kao izuzetan talenat školovanje nastavio u Moskvi gde je završio prestižni konzervatorijum P. I. Čajkovski.

Presudan uticaj na Pogorelićev umetnički razvoj, međutim, ostvarila je njegova potonja, dugogodišnja saradnja sa istaknutom gruzijskom pijanistkinjom Alisom Kezeradze.

Kurir.rs/ Beta

Kurir

Source link

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja