NaslovnaVESTIMali: Potpisani memorandumi kao mogućnost daljeg unapređenja saradnje sa Kinom

Mali: Potpisani memorandumi kao mogućnost daljeg unapređenja saradnje sa Kinom

Ministar finansija Srbije Siniša Mali saopštio je da je danas u Pekingu sa predsedavajućim Nacionalne komisije za reformu i razvoj Kine DŽeng Šanđijem, potpisao Srednjoročni akcioni plan o zajedničkoj inicijativi za izgradnju Pojasa i puta za period do 2025. kao i dva memoranduma o razumevanju.

Mali je u objavi na svom instagram nalogu, precizirao da su danas potpisani Memorandum o razumevanju i saradnji u oblasti ekonomske razvojne politike i Memorandum o razumevanju o zajedničkom unapređenju industrijske i investicione saradnje.

“Ove memorandume vidim kao mogućnost daljeg unapređenja saradnje sa Kinom u okviru inicijative Pojas i Put”, napisao je Mali na instagramu.

Naveo je da Srednjeročni akcioni plan o zajedničkoj inicijativi za izgradnju Pojasa i Puta podrazumeva saradnju u oblasti saobraćaja i javne infrastrukture, poljoprivrede, privrede, trgovine, rudarstva i energetike, zeleni razvoj, investicije, finansije, obrazovanje, digitalna ekonomija, kao i kulturu, omladinu i sport.

Saradnja obuhvata i oblasti turizma, zdravstva, bezbednost i zdravlje na radu,upravljanje u slučaju katastrofa, nauku, tehnološki razvoj i inovacije, digitalizaciju  eUpravu, kao i carinsku i poresku upravu, zatim saradnju sa  jedinicama lokalne samouprave i drugim oblastima.

Saradnja se odnosi i na prateći Aneks liste prioritetnih projekata, koje su predložili nadležni resori.

Mali je naveo da je cilj Memoranduma o razumevanju i saradnji u oblasti ekonomske razvojne politike, razmena informacija o politikama i iskustvima u makroekonomiji, industrijskom razvoju, planiranju i održivom razvoju.

Cilj Memorandum o razumevanju o zajedničkom unapređenju industrijske i investicione saradnje, kako je napisao ministar finansija Srbije je da promoviše implementaciju projekata industrijske i investicione saradnje kompanija iz obe zemlje na odgovarajuća tržišta i na tržištu trećih strana.

“Verujem da će na ovaj način dodatno biti unapređena zajednička saradnja i ojačano naše čelično prijateljstvo”, napisao je Mali.

On je naveo i da je potpisivanje ovih važnih dokumenata obavljeno u prisustvu predednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Kine  Si Đinpinga.

 

Mali se sastao sa predstavnicima Banke Amerike! Ministar istakao finansijske i ekonomske rezultate Srbije

Društvo

Ministar finansija Siniša Mali sastao se danas u Marakešu sa predstavnicima Banke Amerike (Bank of America).

sledeća vest

Source link

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja