NaslovnaVESTISa Kinom gradimo saobraćajnicu "Smajli" i nabavljamo vozove: Potpisani ugovori vredni više...

Sa Kinom gradimo saobraćajnicu “Smajli” i nabavljamo vozove: Potpisani ugovori vredni više od 4 milijarde evra

Tri ugovora koje su predstavnici Srbije potpisali sa Kinom vredna su od četiri do 4,5 milijardi evra o izgradi skoro 300 kilometara novih puteva i nabavci brzih vozova

Radi se o ugovoru o gradnji brze saobraćajnice od Bačkog Brega do Kikinde, takozvani “Osmeh Vojvodine”, zatim ugovor o gradnji autoputa Beograd-Zrenjanin – Novi Sad, ali i o nabavci pet kompozicija brzih vozova za naše pruge.

 

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić saopštio je da je u Pekingu potpisao tri komercijalna ugovora o izgradnji auto-puta, brze saobraćajnice i kupovinu brzih vozova u ime Vlade Srbije

Osmeh Vojvodine

Potpisan je ugovor o izgradnji saobraćajnice Bački Breg – Sombor – Kikinda sa produžetkom do Srpske Crnje u ukupnoj dužini od 197 kilometara. Ugovor je potpisan sa kompanijom “China Construction Eighth Engineering Division Corp., Ltd” koja prvi put radi u Srbiji.

– Dužina tog puta biće 186 kilometara, plus dodatak do Srpske Crnje 197 kilometara, tako da ćemo kada budemo završili izaći na skoro 200 kilometara. To će biti veoma važna saobraćajnica koja će povezivati ne samo sever Srbije, već Mađarsku i Rumuniju, zbog čega očekujemo da bude veoma prometna – rekao je on.

Šta će se graditi

O saobraćajnici “Osmeh Vojvodine”

* dužina 186 kilometara

* 11 petlji

* 12 raskrsnica

* projektovana brzina 100 km/h

* početak radova za mesec dana

O autoputu Beograd-Zrenjanin-Novi Sad

* dužina 105 kilometara

* nalaziće se na teritoriji četiri grada ili opštine

* trebalo bi da bude projektovan za brzinu od 130 km/h

* početak radova sledeće godine

Ministar je istakao da će radovi na brzoj saobraćajnici početi u narednih mesec dana i da su za prvih 5,5 kilometara već izdate građevinske dozvole.

Novi autoput

Vesić je objasnio da se drugi potpisani ugovor odnosi na izgradnju auto-puta između Beograda, Zrenjanina i Novog Sada, koji će biti dug 105 kilometara, a čije se projektovanje završava i očekuje se da radovi počnu sledeće godine.

– Novi Sad će se tako povezati na treći auto-put, čime će dobiti odličnu saobrać ajnu povezanost – podvukao je on, dodajući da ove dve saobraćajnice znače da će se Banat, koji je, kako je naveo, bio zapostavljen, sada saobraćajno povezati.

Kako je istakao, vrednost oba ugovora iznosi između 3,5 do četiri milijardi evra zavisno od cene deonica koje će se posebno ugovarati, a pedeset odsto svih radova radiće domaće kompanije.

Kupovina vozova

Ministar je dodao da se treći potpisani ugovor odnosi na kupovinu pet kineskih brzih vozova, dodajući da je Srbija za 54 miliona evra dobila pet vozova. Kako je istakao to znači da ćemo sada imati brze vozove koji će saobraćati na pruzi Beograd -Budimpešta.

– Neki od njih će biti u funkciji početkom 2025, a do kraja 2024. ćemo završiti naš deo brze pruge do Subotice i već 2025. godine, nakon testiranja pruge, ima ćemo brzi voz od Beograda do Subotice i putovaće se sat i deset minuta – rekao je Vesić.

Naveo je i da će svi vozovi, koji se kupuju od Kine, moći da se koriste na prugama EU i napomenuo da je sa Ministarstvom transporta Kine potpisan sporazum koji se odnosi na koordinaciju svih aktivnosti u infrastrukturi.

Praksa za studente

On je objasnio da to znači da će sa kineskim ministrom transporta ubuduće imati sastanak jednom mesečno, dok će sa kineskim kompanijama koje rade u Srbiji prolaziti kroz status svih projekata i na taj način voditi računa o tome da se svi izvršavaju na vreme.

– Takođe, dogovorili smo se o tome da napravimo jedan program u kojem će učestvovati kineske kompanije koje rade u Srbiji, a u okviru kojeg će studenti tehni čkih fakulteta iz Srbije, koji već imaju potpisan ugovor sa Ministarstvom, odlaziti na stručnu praksu u Kinu – preneo je Vesić.

Predsednik Vučić najavio nove projekte: Potpisujemo važne ugovore sa Kinom

Društvo

– Gotovo je neverovatno šta sve radimo -istakao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić prilikom otvaranja auto-puta Rum – Šabac.

sledeća vest

Source link

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja