NaslovnaSTARSStatistika u Srbiji poražavajuća: Terapeut otkrio šta ubija seksualnost u partnerskima odnosima

Statistika u Srbiji poražavajuća: Terapeut otkrio šta ubija seksualnost u partnerskima odnosima

U poslednjih nekoliko decenija bračna statistika u Srbiji je poražavajuća. Sve više parova ređe staje na ludi kamen, a sve češće se razvode. Sklopi se 33 hiljade brakova, a razvede se oko 10 hiljada.

Terapeut Vlada Ilić, gostujući u emisiji „Uranak“ na K1 televiziji otkrio je zbog čega brakovi često upadaju u krize i šta ubija seksualnost u partnerskim odnosima.

– To traje već duže vreme. Seksualnost u bračnim vodama, posle faze kada smo zaljubljeni, vrlo brzo jenjava i taj odnos se pretvori u bratsko – sestrinski. Mi zaboravljamo da je seksualnost najbitniji segment ljubavi u partnerstvu u svakom pogledu. Bitna je i ona druga ljubav, božanska ili bezuslovna, ali to je ljubav koja je između roditelja i dece. Ona može da postoji i u partnerskim odnosima, ali to je vrlo teško održati. Najbitniji odnos u partnerstvu je seksualnost, ali ne umišljena seksualnost ili iz medija, već individualna.

Iako mnogi porođaj smatraju najtežim činom u životu žene, koja nakon njega, po mišljenjima mnogih ne može da zrači seksualnošću, terapeut Ilić smatra, da su pripadnice lepšeg pola tada najseksipilnije.

– Porođaj je vrhunac seksualnosti, a mi smo porođaj premestili u bolesne, bolničke uslove, a ono što je najprirodnije i ta energija koja je nezamislivo velika. Ona kada priča posle porođaja u bolovima u predelu vagine, ona kaže tamo dole me nešto boli, kao da je to nešto daleko od nje. Ima strah da priča o svom telu. Vrlo je sužena percepcija o sopstvenom telu, a to je jedan od glavnih koraka kroz koji ćemo ponovo da zavolimo sebe, svoje telo, reproduktivne organe, polne organe, da slobodno pričamo o tome i da ih negujemo. Ne da idemo kod kozmetičara, to je isto jedan trend koji se javio poslednjih godina, gde žene idu masovno, da im ulepšaju vaginu. To nosi drastične posledice po seksualnost i po ono što je najbitnije u seksualnosti, a to je porađanje i rađanje. To je neopisivo nešto. Žena kada se porađa, ona je zaštićena hormonima, koje taj bol, odnosno kontrakcije koje ima, ublažavaju, da preživi taj stepen bola koji se kod nekih žena javlja, a nakon toga kada je dete ženi na stomaku, ta žena je ispunjena hormonima sreće, a oni su opijati koji su i u detetu. Kasnije u seksualnosti mi težimo i u orgazmičnim trenucima da dosegnemo delimično tu sreću koju smo doživeli kada smo se rodili.

Više od deset hiljada brakova se razvede zbog izgubljene seksualnosti. Terapeut Vlada Ilić u emisiji „Uranak“ na televiziji K1 kaže, da trajanje seksualnosti zavisi od iskrene ljubavi.

– Pitanje je da li ste zaista zaljubljeni ili ste zavoleli predstavu o tome kako treba da izgleda ili da bude vaš partner. Ako ste zaljubljeni u sopstvenu projekciju, onda to traje kratko, do godinu i po dana, ali ako vi zaista volite svog partnera svim svojim bićem i on vas, to nikada ne prestaje – kaže terapeut i dodaje ukoliko ljubav počne da bledi, mora da se dođe do suštine i glavnog razloga. • Nekada mi čeznemo za srodnom dušom ili nam fali neko, pa nađemo u partneru to nešto što nam fali, misleći da je to ono pravo. Kasnije shvatimo da smo našli zamenu za nešto što nam fali. Tu dolazi do bratsko-sestrinskog odnosa u partnerstvu, nema seksualnosti, želimo da ostanemo zajedno, ali imamo potrebu sa strane da ispunimo tu svoju želju seksualnu želju – dodao je.

Za jednu vezu i brak, podjednako je važna ljubav i seksualnost, ali se često postavlja pitanje kako to održavati godinama?

– To mora da se neguje. Moramo biti zahvalni. Zamislite čašu vode koja stane na dlan u pustinji, gde nema vode. Tako je neophodno da držite svoju voljenu osobu, kao malo vode na dlanu u pustinji, koja život znači. Voljena osoba mora da se oseća tako, ali i vi takođe. Onda je to nešto, što ne želite da promenite i stalno hoćete da ostanete. Supružnici moraju da budu zahvalni za trenutke sreće koje pružaju jedni drugima, a ne stalno da traže mane – kaže terapeut Ilić.

U braku često dolazi i do prevare, koliko teško je oprostiti preljubu?

– Ta prevara ponekad može da unese žara. To jeste zloupotreba one druge osobe sa kojom smo zajedno, ali preko takve prevare, svako sa sobom mora da vidi, da li je spreman da oprosti. Do prevare dolazi, kada osoba nije zadovoljna situacijom u kojoj se nalazi. Nešto je vuče na drugu stranu. U takvim situacijama je najbolja iskrenost i suočavanje. Partneri moraju da se dogovore da li je ljubav dovoljno jaka, da se preljuba oprosti – kaže terapeut Ilić i otkriva da statistike u vođenju ljubavi nisu potrebne.

– To je individualno. Najbolje pratiti svoj osećaj. Seks možete da imate tri puta dnevno, nekad i više, ali nekada je dovoljno i jednom u dve nedelje. Ne bih se vodio nikada pravilima. Seks može da bude dobar i posle 20 godina braka i četvoro dece, ukoliko se iskreno volite i u zavisnosti koliko ste emotivno uložili u takvu vezu – zaključio je terapeut Vlada Ilić u emisiji „Uranak“ na televiziji K1.

izvor

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja