NaslovnaNAJNOVIJE(UŽIVO) RAT NA BLISKOM ISTOKU! Svet zgrožen napadom na bolnicu! Više od...

(UŽIVO) RAT NA BLISKOM ISTOKU! Svet zgrožen napadom na bolnicu! Više od 600 mrtvih, ogroman broj ranjenih! Hitno reagovala Amerika!

Ovo je 12. dan rata u Izraelu koji je započeo napadom pripadnika palestinske ekstremističke organizacije Hamas na jug zemlje iz Pojasa Gaze 7. oktobra.

SAD pozvale Izrael da poštuje „zakone rata“

Sjedinjene Američke Države pozivaju Izrael da se pridržava “zakona rata” kada sprovodi operacije protiv palestinskog militantnog pokreta Hamas u Pojasu Gaze, izjavila je zamenica portparola Pentagona Sabrina Sing.

– Ministar odbrane SAD Lojd Ostin je u stalnoj komunikaciji sa izraelskim ministrom odbrane Joavom Galanom, ponovo naglašavajući da se u ovom sukobu mora poštovati ratno pravo – rekla je Sing novinarima u utorak, komentarišući napad na bolnicu u Pojasu Gaze, saopštio je Stejt department.


Sing je navela da je upoznata sa izveštajima o napadu, ali da još nema potrebne informacije da bi ih komentarisala.

Ranije je predstavnik Ministarstva zdravlja Gaze rekao da je napad na baptističku bolnicu Al-Ahli u Pojasu Gaze izveo Izrael, pri čemu je poginulo više od 600 ljudi. 

Istovremeno, kako je preneo izraelski TV kanal i24, početna istraga izraelske vojske pokazala je da je eksploziju u bolnici u Pojasu Gaze izazvalo neuspelo lansiranje rakete Hamasa.

 

Erdogan pozvao čovečanstvo na akciju kako bi se zaustavila izraelska brutalnost

 Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je večeras na preduzimanje akcije kako bi se zaustavila “izraelska brutalnost bez presedana” u Gazi.

– Gađanje bolnice u kojoj se nalaze žene, deca i nevini civili je najnoviji primer izraelskih napada lišenih najosnovnijih ljudskih vrednosti. Pozivam čitavo čovečanstvo da preduzme akciju kako bi zaustavili ovu neviđenu brutalnost u Gazi – napisao je Erdogan na platformi X (Tviter).

Ranije je predstavnik Ministarstva zdravlja Gaze rekao da je napad na baptističku bolnicu Al-Ahli u Pojasu Gaze izveo Izrael, pri čemu je ubijeno više od 500 ljudi. 

Palestinski predsednik Mahmud Abas proglasio je trodnevnu žalost za žrtvama. 

Prema palestinskom ministarstvu zdravlja, većina poginulih su žene i deca. 

Izraelski TV kanal i24 javio je da je početna istraga izraelske vojske pokazala da je eksploziju u bolnici u Pojasu Gaze izazvalo neuspelo lansiranje rakete Hamasa. 

 

Šolc se sastao u Izraelu sa porodicama nemačkih talaca koje drži Hamas

Nemački kancelar Olaf Šolc sastao se danas na 40 minuta u Tel Avivu sa rođacima nemačkih talaca koje drži Hamas i rekao da će nemačka vlada učiniti sve što može da obezbedi oslobađanje talaca, preneli su rođaci novinarima. 

– Izlazimo sa ovog sastanka malo više ohrabreni, ali i dalje naravno zabrinuti za naše drage osobe i za sudbinu i bezbednost svih ljudi koje trenutno drže kao taoce najvarvarskija ljudska bića na ovoj zemlji – rekao je Gili Roman, brat 35-godišnjeg Iardana Romana, koji je među taocima, prenosi Rojters.

RAT NA BLISKOM ISTOKU! Demonstracije širom sveta! Lider Hamasa krenuo na SAD - Britanija šalje brodove, a Pentagon vojnike (FOTO/VIDEO)

RAT NA BLISKOM ISTOKU, 11. DAN!

Ovo je jedanaesti dan rata u Izraelu koji je započeo napadom pripadnika palestinske ekstremističke organizacije Hamas na jug zemlje iz Pojasa Gaze 7. oktobra.

sledeća vest

Izvor

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja